75 years of activity

Izložba LADO / RELJEFI / TRAGOVI u Bjelovaru

Izložbom fotografija Petre Slobodnjak pod nazivom LADO / RELJEFI / TRAGOVI, koja će se moći pogledati u Gradskom muzeju Bjelovar od 12. do 28. ožujka 2019. g., ujedinjuju se dvije obljetnice: 70 godina postojanja Gradskog muzeja Bjelovar i 70 godina umjetničkog djelovanja Ansambla LADO.

Ansambl LADO sedam desetljeća obavlja svoju zadaću čuvara i interpreta najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije i u tom je periodu surađivao s mnogim poznatim fotografskim imenima.

Izložba LADO / RELJEFI / TRAGOVI rezultat je trogodišnje suradnje ovog jedinog profesionalnog folklornog ansambla s nagrađivanom i talentiranom umjetnicom Petrom Slobodnjak, koja je u Ladovim umjetnicima pronašla izvor inspiracije za stvaranje fotografskih djela koje svjedoče izvedbenu tradicijsku umjetnost na najvišoj izvođačkoj razini. Sinergija plesača pjevača, glazbenika i fotografkinje Petre Slobodnjak rezultirala je umjetničkim djelima koja tumače priču o izvedbenoj folklornoj umjetnosti ispred i iza scene, a impresivni kadrovi govore o plesnom tradicijskom nasljeđu, koje na ovaj način ostaje sačuvano za vječnost.

„Drago mi je da se izložba LADO / RELJEFI / TRAGOVI seli u Bjelovar, moj rodni grad. Ona je rasla kroz tri godine suradnje s Ansamblom LADO, a svaki susret je bio impuls za novi segment izložbe. Posebno je zadovoljstvo interpretirati raskoš Ladovih nastupa kroz vlastiti senzibilitet i vizualno asocirati koreografije s njihovim podnebljem.“, izjavila je Petra Slobodnjak.

„Vršnjaci, Ansambl LADO i Gradski muzej Bjelovar ustanove su koje svaka na svoj način obogaćuju kulturni život Hrvatske. Zbog toga nam je izuzetno drago ovom izložbom zajedno proslaviti naše obljetnice. Petrine fotografije koje savršeno prikazuju djelovanje Ladovih umjetnika želimo predstaviti publici i u raznim gradovima u zemlji i inozemstvu tijekom ove i sljedeće godine kada Hrvatska predsjedava Vijećem Europske Unije.“, rekla je ravnateljica Lada Ileana Jurin Bakotić.

Izložba je prvi put postavljena u veljači ove godine u Muzeju za umjetnost i obrt pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a nakon Bjelovara odlazi u Rijeku.

.

Radno vrijeme Gradskog muzeja Bjelovar

• utorak - petak: 9 - 17 h
• subota: 9 - 13 h
Muzej je zatvoren nedjeljom i ponedjeljkom

.

Ulaz besplatan

Trg Republike Hrvatske 6a, 10000 Zagreb, Croatia

OIB: 28251263363

MB: 3213862

Tel: +385 1 4828 472, 4828 473; Fax: +385 1 48 28 474

E-mail: lado@lado.hr

IBAN: HR6123600001101270924, Zagrebačka banka


Partneri

"Folklor je kao i livada, puna raznobojnog poljskog cvijeća, ništa u njem nije isto, uvijek je sve novo, uvijek je malo drugačije i još ljepše..." - Zvonimir Ljevaković