75 years of activity

LADO / RELJEFI / TRAGOVI u Koprivnici

U sklopu manifestacije „Noć muzeja“ 31. siječnja u Galeriji Koprivnica otvorena je peta po redu izložba LADO / RELJEFI / TRAGOVI kojom je Ansambl LADO započeo obilježavanje svoje 70. obljetnice u veljači prošle godine.

LADO se u Koprivnicu vratio samo tri mjeseca nakon svečanog rođendanskog koncerta u studenom prošle godine koji smo održali u sportskoj dvorani Fran Galović. „Drago nam je ovog se puta u Koprivnici predstaviti kroz drugačiji umjetnički izričaj – kroz više od stotinu fotografija autorice Petre Slobodnjak koja nas prati posljednje četiri godine.“, izjavila je na otvorenju izložbe ravnateljica Ansambla LADO Ileana Jurin Bakotić te zahvalila ravnatelju Muzeja Robertu Čiminu i gradonačelniku grada Koprivnice Mišelu Jakšiću na prepoznavanju važnosti ove izložbe.

Petra Slobodnjak višegodišnja je Ladova suradnica, fotografkinja i grafička dizajnerica koja je pratila ansambl na nastupima, probama, putovanjima i ostalim događanjima ansambla, te svojom neumornom predanošću i talentom tražila trenutke koji nama gledateljima nisu uvijek vidljivi - neprocjenjive trenutke umjetničke ekspresije na sceni, kompleksnost folklorne plesne forme kao i jedinstvenost i ljepotu raznolikih narodnih nošnji.

Na više od stotinu fotografija prikazani su izvođači Ansambla LADO - plesači pjevači i glazbenici. Gledajući ih, svaki gledatelj shvaća kako je njihovo zanimanje zapravo njihov život, može se raspoznati trud, ljubav i odricanje zahvaljujući čemu ovi profesionalci mogu predstavljati tradicijske pjesme i plesove na najvišoj izvođačkoj razini. Dio postava su i video-uradci Alena Vukovića, a posebnost izložbe su velike, lepršave poliesterske svile s otisnutim detaljima nošnji i pejzažima čime se ukazuje na povezanost podneblja i narodnih običaja. Prolaskom kroz postav od deset svila, visokih četiri metra i njihovim razmicanjem, posjetitelji će moći animirali izložbu pretvarajući je u interaktivno iskustvo.

Otvorenje je uveličano tradicijskim napjevima u izvedbi Ladovih solista Kristini Opačić Vrućini i Pavi Begovcu te voditelju orkestra Alanu Kanskom.

I Muzej grada Koprivnice i Ansambl LADO tijekom više od 70 godina djelovanja čuvaju, prikupljaju i prikazuju bogatstvo hrvatske kulturne baštine i čuvaju i šire svijest o važnosti očuvanja tradicijske kulture naše zemlje. I to ne samo kroz izložbe i koncerte, već i kroz mnoge edukacijske aktivnosti koje naše institucije također obavljaju.

Uz mogućnost obilaska izložbe uz stručno vodstvo sve do 23. veljače, kustosice Vesna Peršić Kovač i Maša Zamljačanec održat će radionicu „Podravska nošnja“ na kojoj će svi polaznici saznati koje su razlike između robače i fertuna, ali i saznati što su to podsuknjenka i poculica. Program je besplatan i namijenjen grupama svih uzrasta, dovoljno se prijaviti na broj 099 733 6025 ili e-mail masa@muzej-koprivnica.hr

.

Izložba ostaje otvorena do 23. veljače.

.

Radno vrijeme Galerije Koprivnica

Pon: 8 - 15

Uto - pet: 10 - 18

sub - ned: 10 - 14

Najave posjeta: 099/733-6025

Trg Republike Hrvatske 6a, 10000 Zagreb, Croatia

OIB: 28251263363

MB: 3213862

Tel: +385 1 4828 472, 4828 473; Fax: +385 1 48 28 474

E-mail: lado@lado.hr

IBAN: HR6123600001101270924, Zagrebačka banka


Partneri

"Folklor je kao i livada, puna raznobojnog poljskog cvijeća, ništa u njem nije isto, uvijek je sve novo, uvijek je malo drugačije i još ljepše..." - Zvonimir Ljevaković