75 years of activity

Prvi zajednički koncert s Anasmblom SL'UK iz Slovačke

Prvi zajednički koncert hrvatskog i slovačkog nacionalnog folklornog ansambla održat će se 15. studenoga u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Državni ansambl tradicijskih plesova Slovačke SL'UK prvi će se put predstaviti hrvatskoj publici i za tu je priliku pripremio atraktivan program sastavljen od plesova i pjesama iz različitih krajeva Slovačke. Kombinacijom izuzetnih interpretacijskih vještina plesnog ansambla, folklorne glazbe i pjevačkih sastava, publika će doživjeti živopisne prikaze raznovrsnog tradicionalnog slovačkog folklora.

Valja spomenuti kako je SL'UK, osnovan iste godine kao i LADO i ovaj koncert je izvrsna prilika za proslaviti velike i značajne rođendane ansambala koji 70 godina njeguju i predstavljaju plesne i glazbene baštine svojih zemalja.

Dijeleći scenu sa slovačkim kolegama, LADO će izvesti dio svog antologijskog programa s nekim od najljepših koreografija sa svog dugogodišnjeg repertoara.

Ideja o zajedničkom koncertu rodila se u lipnju ove godine kada je menadžment SĽUK-a gledao koncert Ansambla LADO koji se održavao na Dan državnosti na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu. „Oba naša ansambla imaju mnogo toga zajedničkoga - izvode tradicijske plesove i pjesme, čuvaju tradicijsku kulturu svog naroda, a u repertoar često uvode i drugačije, suvremene žanrove“, rekao je Maroš Červenák, ravnatelj SLU'K-a.

Karte po cijeni od 60, 80 i 100 kuna mogu se kupiti online i na prodajnim mjestima Entria: Aquarius CD shopu (Varšavska 13), Dirty Old Shopu (Tratinska 18), Rockmarku (Berislavićeva 13), prodavaonicama GHETALDUS (Draškovićeva 16, Maksimirska cesta 5, Arena centar, City Center One West, City Centar One East, Avenue Mall, Garden Mall).

Početkom 2020. godine očekuje se i nastup Ansambla LADO u Slovačkoj.

***

Državni ansambl tradicijskih plesova Slovačke osnovan je 1949. godine i profesionalni je umjetnički ansambl koji se fokusirao na obradu i interpretaciju folklora u Slovačkoj. Ansambl čini 45 vrhunskih profesionalnih umjetnika iz Slovačke, Češke i Nizozemske. Kreativne aktivnosti SĽUK-a kao profesionalnog reprezentativnog umjetničkog tijela okupljaju tradicionalne pristupe i inovativne umjetničke projekte koji uključuju nove umjetničke žanrove. Mladim umjetnicima, studentima i profesionalcima umjetnička organizacija Ansambla SL'UK pruža kreativne mogućnosti za izvođenje svojih projekata, sudjelovanje u koprodukcijama, cross-žanrovskim i multikulturalnim događanjima i revijama, kao i organiziranje radionica, seminara i konferencija.

Trg Republike Hrvatske 6a, 10000 Zagreb, Croatia

OIB: 28251263363

MB: 3213862

Tel: +385 1 4828 472, 4828 473; Fax: +385 1 48 28 474

E-mail: lado@lado.hr

IBAN: HR6123600001101270924, Zagrebačka banka


Partneri

"Folklor je kao i livada, puna raznobojnog poljskog cvijeća, ništa u njem nije isto, uvijek je sve novo, uvijek je malo drugačije i još ljepše..." - Zvonimir Ljevaković