Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske
68 godina djelovanja

Predstavljena knjiga LADO - Hrvatska tradicijska glazbala i sastavi

Predstavljena knjiga LADO - Hrvatska tradicijska glazbala i sastavi

Na Interliberu predstavljena nova knjiga LADO - Hrvatska tradicijska glazbala i sastavi

Tijekom 40. međunarodnog sajma knjiga i učila Interliber predstavljena je knjiga LADO - Hrvatska tradicijska glazbala i sastavi u izdanju Školske knjige.

Radi se o monografiji s četiri kompaktne ploče s preko 120 glazbenih brojeva, popratnim tekstom dr. sc. Irene Miholić s Instituta za etnologiju i folkloristiku, predgovorom odnedavno umirovljenog umjetničkog voditelja Ansambla LADO Ivana Ivančana i bogatim slikovnim materijalima.

Knjigu su predstavili urednica izdanja Miroslava Vučić te autori Irena Miholić i Ivan Ivančan. O tome kako je došlo do suradnje sa ŠK i što ovo djelo znači za Hrvatsku govorili su ravnatelj Ansambla LADO Krešimir Dabo i član Nadzornog odbora ŠK Ante Žužul.

Predstavljanje ne bi bilo toliko upečatljivo bez nastupa četrnaest glazbenika Orkestra Lada zahvaljujući čijim virtuoznim izvedbama svi Ladovi koncerti ostaju zapamćeni.

Inače, ovo nije prva suradnja Lada i Školske knjige. Još 2009. godine, izdali su monografiju LADO - Hrvatsko nacionalno blago.

.

Iz predgovora knjige:

Ansambl Lado gotovo sedam desetljeća diljem zemlje i svijeta predstavlja umjetnički obrađenu glazbenu i plesnu tradiciju Hrvata. Pritom je prije svega pozornost gledatelja usmjerena na narodne plesove i pjesme, ali i originalne narodne nošnje, dok je onaj dio koji se odnosi na tradicijska glazbala i njihove sastave potisnut u drugi plan.

Upravo je to bio razlog da se, u suradnji sa Školskom knjigom i Glazbenim programom Hrvatskog radija, pristupi snimanju materijala za četverostruki CD te izdavanju glazbene fotomonografije Lado – hrvatska tradicijska glazbala i sastavi. Knjiga stručnim tekstom prati cjelokupan audiomaterijal snimljen na CD-ovima te predstavlja hrvatska tradicijska glazbala, sastave i njihovu zastupljenost u Ladu. Tu se nalazi i karta rasprostranjenosti hrvatskih narodnih instrumenata u krajevima u kojima žive Hrvati, notni zapisi, fotografije glazbala, svirača i glazbenih sastava, ali i plesača Lada u narodnim nošnjama.

Ovom izdanju nije samo zadaća prikazati sve mogućnosti glazbenika ansambla Lado i njihova instrumentarija, već ima i važno obrazovno obilježje predstavljajući širem slušateljstvu jedan do sada slabo poznat, a neobično važan dio tradicijske kulture u Hrvata.

.

Za sve one koji se danas nisu mogli pridružiti na Interliberu, valja spomenuti kako će Orkestar Lada ovu monografiju predstavljati i tijekom 2018. godine.

Partneri

"Folklor je kao i livada, puna raznobojnog poljskog cvijeća, ništa u njem nije isto, uvijek je sve novo, uvijek je malo drugačije i još ljepše..." Zvonimir Ljevaković