National Folk Dance Ensemble of Croatia
74 years of activity

Još bogatiji program radionica Pogled u profesionalizam

Još bogatiji program radionica Pogled u profesionalizam

Treća sezona radionica "Pogled u profesionalizam" kreće u ožujku. Uzimajući u obzir veliku zainteresiranost iskusnih folkloraša za učenjem tradicijskih plesova s repertoara Ansambla LADO, ove godine radionice su se proširile na sviranje tradicijskih instrumenata i učenje vokalnih tehnika u folklornom pjevanju.

.

.

 1. PLESNE RADIONICE

Termini održavanja radionica:

9., 16. i 23. ožujka

6. travnja

u periodu od 10 do 13 sati

Mjesto održavanja: Dvorana Ansambla LADO, Trg Republike Hrvatske 6a

.

Ladovi plesni voditelji solisti Sandra Sekula i Alen Šušković u prostorijama Ansambla LADO će tijekom ožujka i travnja upoznati zainteresirane s hrvatskim tradicijskim plesovima. Radionice će obuhvatiti učenje i savladavanje plesnog reperotara Ansambla LADO, a prva radionica će se održati 9. ožujka u periodu od 10 do 13 sati.

O voditeljima:

Sandra Sekula i Alen Šušković dugogodišnji su solisti Ansambla LADO koji svojim radom neprestano šire i čuvaju autentičnost narodnog izričaja hrvatskih narodnih plesova, običaja i glazbe. Iskustvo su stjecali i aktivnim sudjelovanjem u amaterizmu te sudjeluju u radu mnogih amaterskih folklornih društava. S Ladom su proputovali gotovo cijeli svijet, održavali brojne radionice i seminare folklornih plesova u zemlji i inozemstvu.

.

.

 1. RADIONICE VOKALNE TEHNIKE U FOLKLORNOM PJEVANJU

Termini održavanja radionica:

15. i 22. ožujka

5. i 9. travnja (radionica koja se trebala održati u petak 12. travnja prebačena je na utorak 9. travnja zbog Ladovih korizmenih koncerata)

u periodu od 18 do 21 sat

Mjesto održavanja: Dvorana Ansambla LADO, Trg Republike Hrvatske 6a

.

U današnje vrijeme više nije dovoljno proizvesti bilo kakav folklorni ton ( najčešće je to bila neka od varijanti pjevanja u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, počesto i pogrešno vokalno interpretirana, postizana najčešće stezanjem grlene muskulature) već je potrebno uvažavati sve stilske, tehničke i tonske karakteristike pojedinih folklornih zona i njihovih „podzona“.

Za razliku od izvornih pjevača koji pjevaju relativno rijetko i uglavnom jednim stilom i tehnikom, suvremeni plesači pjevači u folklornim ansamblima imaju veliki broj nastupa u kojima koriste različite tehnike što pred njih stavlja pojačana opterećenja. Pored toga, mnogi ansambli imaju različite uzrastne skupine što problematizira i folklorno pjevanje kod djece, a posebice kod adolescenata.

Usavršavanje različitih stilova i tehnika folklornog pjevanja konstantna potreba. Stoga su i radionice pjevanja u Ladu koncipirane tako da se svakog potencijalnog plesača-pjevača uvodi u svijet ovladavanja vlastitim vokalnim aparatom za sve potrebe i sve folklorne izraze bez velikog fizičkog napora i eventualne štete po vokalni aparat.

.

O voditelju:

Bojan Pogrmilović, dirigent, solo pjevač i vokalni pedagog. Diplomirao je solo pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te magistrirao u Skopju na Fakultetu muzičke umjetnosti. U dva navrata bio glazbeni voditelj Ansambla LADO, predavao solo pjevanje na Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog, vodio mnog klape, ansamble i zborove, bio član mnogobrojnih žirija na domaćim i međunarodnim natjecanjima...

.

.

 1. RADIONICE SVIRANJA TRADICIJSKIH INSTRUMENATA

Termini održavanja radionica:

9., 16. i 23. ožujka

6. travnja

u periodu od 10 do 13 sati

Mjesto održavanja: Dvorana Ansambla LADO, Trg Republike Hrvatske 6a

.

Polaznici radionice moći će upoznati pojedina glazbala koja koriste Glazbenici Ansambla LADO. Prikazat će se vještina njihove izrade, a svaki će polaznik moći i pokušati svirati odabrane glazbene instrumente.

Radionica sviranja tradicijskih instrumenata će se koncipirati prema vrsti i broju prijava

O voditeljima:

Alan Kanski, voditelj Orkestra Ansambla LADO i Stjepan Večković solist Ansambla LADO multiinstrumentalisti su koji imaju veliko iskustvo u vodeđnju glazbenih radionica upoznavanja i sviranja tradicijskih glazbala na kojima na zanimljiv način prikazuju bogatu hrvatsku baštinu kroz glazbu i glazbala. Glazbom su se počeli baviti u ranoj životnoj dobi i to znanje su neprestano nadograđivali. Tijekom umjetničke karijere, osvajali su brojne nagrade, sudjelovali u različitim projektima s drugim umjetnicima i proputovali gotovo cijeli svijet.

.

.

PRIJAVA NA RADIONICE JE OBAVEZNA

Prijaviti se može putem e-maila na adresu administrator@lado.hr najkasnije dva dana prije početka radionice. U e-mailu je potrebno navesti:

 • Ime I prezime
 • E-mail adresu
 • Broj telefona
 • Godina rođenja
 • Radionica za koju se prijavljujete:
  • Plesna radionica
  • Radionica vokalne tehnike u folklornom pjevanju
  • Radionica sviranja tradicijskih instrumenata
 • Koliko dugo se bavite plesanjem i pjevanjem hrvatskih tradicijskih plesova i pjesama? Gdje ste stjecali iskustvo?
 • Koja tradicijska glazbala biste željeli naučiti svirati?

U e-mail je, uz prijavu, potrebno priložiti i ispunjenu, potpisanu i skeniranu Izjavu o davanju suglasnosti za korištenje osobnih podataka.

.

CIJENA

 • Cijena pojedinačnih dolazaka na radionicu iznosi 70 kn
 • Cijena pojedinačnog paketa od dvije radionice (plesna i vokalna ili vokalna i radionica sviranje tradicijskih instrumenata) iznosi 120 kn

.

Broj polaznika je ograničen.

Partners

"Folklor je kao i livada, puna raznobojnog poljskog cvijeća, ništa u njem nije isto, uvijek je sve novo, uvijek je malo drugačije i još ljepše..." Zvonimir Ljevaković