75 years of activity

Ansambl LADO objavio svoj prvi uskrsni album

Prvi vokalno - instrumentalni uskrsni album Ansambla LADO pod nazivom Veliko je sad veselje - hrvatske uskrsne pučke popijevke donosi 11 glazbenih brojeva iz različitih hrvatskih krajeva – Dalmacije, Istre, Like, Baranje, Turopolja, Banovine i Slavonije. Radi se o 34. albumu Ansambla LADO.

Umjetnički voditelj Ansambla LADO i idejni začetnik ovog projekta Krunoslav Šokac ne krije zadovoljstvo što je LADO u pandemijsko vrijeme napravio ovako veliki korak u prikupljanju, izvođenju i čuvanju hrvatske pučke sakralne glazbe. „Osim što je ovo prvi Ladov album uskrsne tematike, Veliko je sad veselje – hrvatske uskrsne pučke popijevke poseban je i zbog toga što je u njegovoj realizaciji, uz Orkestar, sudjelovao tek manji dio ansambla – zbor od šesnaest umjetnika“, kaže Šokac.

Velika se pozornost dala nematerijalnoj baštini koja se nalazi na Listi zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, poput crkvenog pučkog pjevanja Slavonije i Baranje i turopoljskog govora. Tako su na albumu nalaze i napjevi iz Slavonije i Baranje kao i turopoljske popijevke, Jezuš nam je gore vstal i Na čast Uskrsnuloga. Ovi se napjevi, osim s glazbenog, mogu promatrati i vrednovati i s jezičnog, dijalektološkog aspekta.

Pojedini napjevi imaju vrlo dugu tradiciju. Primjerice, popijevka Uskarsnut je naš Spasitelj zapisana je još u 15. stoljeću u Pjesmarici Bratovštine Svih Svetih u Korčuli. „LADO desetljećima sustavno istražuje hrvatsku pučku sakralnu glazbu - iznimni spoj crkvenog i tradicijskog glazbenog izričaja, a ovim albumom smo pokazali kako nastavljamo ispunjavati svoju zadaću i dalje“, dodaje Šokac.

.

Ton majstor je Matija Auker, glazbenu produkciju potpisuju Robert Tanasković, Margareta Mihalić i Krunoslav Šokac, dok je za likovno oblikovanje CD-a zaslužna Petra Slobodnjak. U realizaciji albuma sudjelovali su gosti dirigenti Dražen Kurilovčan i Joško Ćaleta.

.

CD Veliko je sad veselje – hrvatske uskrsne pučke popijevke u izdanju Ansambla LADO i Mast Produkcije može se pronaći na prodajnim mjestima u

  • Zagrebu (Aquarius CD Shop, Varšavska 13; Croatia Records, Gundulićeva 3; Dancing Bear, Gundulićeva 7),
  • Rijeci (Dallas Music Shop, Splitska 2a) i
  • Splitu (Dancing Bear, Dioklecijanova 6)

Također, CD se može naručiti i slanjem e-maila na info@mastprodukcija.hr, a album se može slušati i putem neke od brojnih digitalnih platformi, poput Deezera, Spotyfija, iTunesa, Shazama, Google Playa i drugih.

.

Album je na sam blagdan Uskrsa najavljen singlom Veseli se, o Marijo. Radi se o uskrsnom napjevu iz Petrinje kojim je LADO poslao poruku solidarnosti, podrške, vjere i nade u bolje sutra.

.

.

.

PREDGOVOR CD-U:

Godine 1990. LADO pokreće projekt naziva Crkvena godina u hrvatskom pučkom kazivanju kojim započinje sustavno istraživanje hrvatske pučke sakralne glazbe, tog iznimnog spoja crkvenog i tradicijskog glazbenog izričaja. Bogatstvo i raznolikost hrvatskog crkvenog pučkog pjevanja, kao i njegovo postupno osiromašenje i nestajanje pod utjecajem suvremenih kretanja u crkvenoj glazbi, ukazalo je na potrebu njegovog očuvanja i reinterpretiranja te usmjerilo LADO u istraživanje i ovog segmenta hrvatske tradicijske kulture. Prvotno su prikupljane i obrađivane pjesme božićnoga razdoblja, a s vremenom repertoar se proširivao, kako u smislu pojedinih razdoblja u crkvenoj godini, tako i u pogledu regionalne rasprostranjenosti popijevki.

Rezultat tridesetogodišnjeg sustavnog rada je respektabilan repertoar s brojnim obradama božićnih i korizmenih pučkih napjeva i autorskih glazbenih djela inspiriranih crkvenim pučkim pjevanjem popraćen brojnim koncertima i nagrađivanim audio izdanjima (Kalvarija – oratorij na temelju hvarskog crkvenog pučkog pjevanja Ljube Stipišića, Raspelo – korizmeni napjevi kajkavskih krajeva u obradi Vida Baloga i Dražena Kurilovčana te album O Isuse, daj mi suzekorizmeni napjevi Slavonije, Baranje, Srijema i Bačke u obradi Krunoslava Šokca i Dražena Kurilovčana).

Veliko je sad veselje – hrvatske uskrsne pučke popijevke novi je album Ansambla LADO. Uz Božić i korizmu, Uskrs i uskrsno vrijeme najvažnije je razdoblje liturgijske godine u kojem je prožimanje svjetovnog i sakralnog ostavilo značajan trag u tradicijskom glazbenom izričaju, crkvenom pučkom pjevanju kao i običajima i kulturnim praksama hrvatskog sela. Novi nosač zvuka Ansambla LADO donosi jedanaest odabranih uskrsnih napjeva iz hrvatskih krajeva – Istre, Like, Banovine, Turopolja, Slavonije i Baranje te Dalmacije i Konavala. Valja istaknuti neke od njih. Uskarsnut je naš Spasitelj, popijevka je koja svjedoči stoljetnoj hrvatskoj kršćanskoj tradiciji i baštini, a zapisana je u 15. stoljeću u Pjesmarici Bratovštine Svih Svetih u Korčuli. Napjev Uskrsnu Isus doista, kojeg teoretičari crkvene glazbe smatraju starohrvatskim koralom, zabilježena je 1757. godine u Cithari octochordi, najopsežnijem zborniku crkvenih napjeva tiskanom u 18. stoljeću na latinskome i hrvatskome jeziku.

Posebno mjesto na ovom albumu zauzimaju napjevi iz Slavonije i Baranje jer se crkveno pučko pjevanje ovih krajeva nalazi na Listi zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Na istoj listi nalazi se i turopoljski govor.

Stoga dvije sadržane turopoljske popijevke, Na čast Uskrsnuloga i osobito Jezuš nam je gore vstal, melodijski i stilski različite, možemo, osim s glazbenog, promatrati i vrednovati i s jezičnog, dijalektološkog aspekta.

Osim što je prvi album Ansambla LADO uskrsne tematike, Veliko je sad veselje – hrvatske uskrsne pučke popijevke poseban je iz još jednog razloga. Snimljen je u ožujku pandemijske 2021. godine, te je u njegovoj realizaciji, uz Orkestar, sudjelovao tek manji dio plesača pjevača – zbor od šesnaest umjetnika Ansambla.

LADO ovim albumom nastavlja ispunjavati svoju zadaću prikupljanja, obrađivanja i scenskog prikazivanja najljepših primjera hrvatske glazbene baštine.

Krunoslav Šokac

Umjetnički voditelj Ansambla LADO

Povezana vijest

Trg Republike Hrvatske 6a, 10000 Zagreb, Croatia

OIB: 28251263363

MB: 3213862

Tel: +385 1 4828 472, 4828 473; Fax: +385 1 48 28 474

E-mail: lado@lado.hr

IBAN: HR6123600001101270924, Zagrebačka banka


Partneri

"Folklor je kao i livada, puna raznobojnog poljskog cvijeća, ništa u njem nije isto, uvijek je sve novo, uvijek je malo drugačije i još ljepše..." - Zvonimir Ljevaković