75 years of activity

Ansambl LADO održao koncert u Trstu

Ansambl LADO održao je sinoć 14. studenoga svečani godišnji plesni koncert u jednoj od najutjecajnijih talijanskih umjetničkih kuća - kazalištu Politeama Rossetti u Trstu u organizaciji Hrvatske zajednice u Trstu. Koncert je realiziran uz potporu talijanske regije Regione autonoma Friuli Venezia Giulia i fondacije Fondazione CRTRIESTE.

Sedamdesetminutni program tradicijskih plesova i glazbenih brojeva iz hrvatskih krajeva priredio je umjetnički voditelj Ansambla LADO Krunoslav Šokac, a 600-tinjak gledatelja u prepunoj dvorani pljeskom je pozdravljalo koreografije i glazbene brojeve. Koncertu su uz zainteresiranu javnost nazočili uzvanici i dužnosnici uključujući gđu. Nevenku Grdinić, generalnu konzulicu Republike Hrvatske u Trstu i Davorku Sarić, konzulicu savjetnicu.

Gian Carlo Damir Murković, predsjednik Hrvatske zajednice u Trstu, inicijator i organizator dugo očekivanog koncerta, posebno je zahvalio Ansamblu LADO za dolazak u Trst te naglasio važnost ovog događaja u turbulentnom vremenu izazvanom koronom. Dodao je kako je ponosan što je Hrvatska zajednica otvorila ljubiteljima folklora svoja vrata uz tako bogati program ‘za dušu’.

"Usprkos brojnim izazovima s kojima smo se suočili od početka pandemije te otkazivanjima planiranih inozemnih gostovanja, zahvaljujući upravo entuzijazmu i predanosti Hrvatske Zajednice u Trstu, ali i povoljnoj epidemiološkoj situaciji u Italiji, održali smo dugo očekivano gostovanje. Unatoč geografskoj blizini, brojnoj hrvatskoj zajednici i kulturnim vezama s Trstom, Ansambl LADO posljednji je puta u tom gradu gostovao davne 1987. godine. Iznimno nam je drago što je publika nagradila naš rad i trud odazvavši se u ovako velikom broju, te vjerujemo kako smo ovom suradnjom otvorili nove mogućnosti češće i intenzivnije kulturne suradnje između naše dvije zemlje." izjavila je Ileana Jurin Bakotić, ravnateljica Ansambla LADO.

Ansambl LADO za talijansku je publiku izveo rado izvođene Prigorske plesove, Bunjevačko momačko kolo, Valpovačko kolo, Linđo i Stare splitske plesove. Program je uključio i dva nova glazbena broja iz Hrvatskog zagorja - Ftičica je letala u obradi Mladena Kosovca i Ideju mužikaši u obradi Bože Potočnika.

Nakon ovog koncerta, LADO očekuje i zajednički koncert s Ansamblom pjesama i plesova Śląsk Stanisława Hadyne koji će se održati 24. studenoga u Kazališno-koncertnoj dvorani „Ivana Brlić-Mažuranić“ u Slavonskom Brodu. Koncert će biti održan u sklopu projekta Folk_Like it kojim ansambl ŚLĄSK promiče poljsku kulturu u Hrvatskoj, Mađarskoj, Srbiji i Slovačkoj. Prodaja ulaznica kreće u ponedjeljak 22. studenoga, a do tada se mogu rezervirati u Kazališno-koncertnoj dvorani.

Trg Republike Hrvatske 6a, 10000 Zagreb, Croatia

OIB: 28251263363

MB: 3213862

Tel: +385 1 4828 472, 4828 473; Fax: +385 1 48 28 474

E-mail: lado@lado.hr

IBAN: HR6123600001101270924, Zagrebačka banka


Partneri

"Folklor je kao i livada, puna raznobojnog poljskog cvijeća, ništa u njem nije isto, uvijek je sve novo, uvijek je malo drugačije i još ljepše..." - Zvonimir Ljevaković