National Folk Dance Ensemble of Croatia
75 years of activity

Ansambl LADO s poljskim Ansamblom ‘SLASK’ održao svečane uskrsne koncerte u Rimu

Ansambl LADO s poljskim Ansamblom ‘SLASK’ održao svečane uskrsne koncerte u Rimu

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO i poljski nacionalni Ansambl pjesama i plesa Stanisława Hadyne ‘ŚLĄSK’ održali su zajedničke svečane uskrsne koncerte u Rimu pod nazivom „Zajedno za mir“.

Prvi koncert održan je u petak, 14. travnja 2023. u Prabazilici sv. Ivana u Lateranu, katedralnoj crkvi Rima i svega kršćanstva u 18 sati. Drugi zajednički koncert dva nacionalna profesionalna folklorna ansambla održali su dan kasnije, 15. travnja 2023. u Bazilici Sant'Andrea della Valle. Koncerti uskrsne tematike sastojali su se od dva bloka, a bili su vokalno-instrumentalnog karaktera. Prvi blok napjeva izveo je LADO, koji je predstavio svoje hrvatske uskrsne pučke popijevke, dok je drugi blok izveo ‘ŚLĄSK’. Iznenađenje za publiku bila je zajednička pjesma oba ansambla „Barka“, koja je hrvatskoj publici poznatija pod nazivom „Krist na žalu“, koju je napisao i skladao španjolski baskijski salezijanski svećenik Cesáreo Gabaráin, koju je sv. Ivan Pavao II osobito volio.

Koncerti su realizirani uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te poljskog Ministarstva kulture i nacionalne baštine i u koordinaciji s hrvatskim i poljskim veleposlanstvima pri Svetoj Stolici.

Partners

"Folklor je kao i livada, puna raznobojnog poljskog cvijeća, ništa u njem nije isto, uvijek je sve novo, uvijek je malo drugačije i još ljepše..." Zvonimir Ljevaković