National Folk Dance Ensemble of Croatia
75 years of activity

LADO Electro nastupio na otvorenju Pelješkog mosta

LADO Electro nastupio na otvorenju Pelješkog mosta

Najveći događaj u modernoj povijesti Republike Hrvatske zasigurno je otvorenje Pelješkog Mosta.

Svečana ceremonija otvaranja dogodila se u utorak, 26. srpnja 2022., a trajala je cijeli dan, s naglaskom na večernji program u sklopu kojeg su nastupili razni umjetnici. U sklopu programa nastupio je i umjetnički projekt Ansambla LADO - LADO Electro, predvođen moćnim glasovima Ladarica te Borisom Harfmanom i Hrvojem Crnićem Boxerom. LADO Electro izveo je svoj prepoznatljivi singl „Lepi Valcer“, 'skinut' s posljednjeg albuma Memorabilium 2.0, dvostrukog nosača zvuka koji tradicijske napjeve stavlja u jedan novi i moderniji kontekst elektronske glazbe. Nastup je komentirala Ileana Jurin Bakotić, ravnateljica Ansambla LADO: “Iznimna nam je čast da je LADO Electro svojim nastupom ostavio trag na ovom povijesnom događanju za Republiku Hrvatsku. LADO je jedini nacionalni ansambl te je kao takav i dužan podržati ovakvu manifestaciju promoviranjem tradicijske umjetnosti“. Krunoslav Šokac, umjetnički voditelj ansambla nacionalnog statusa na to se nadovezao, ukazujući kako upravo most, kao i LADO, zrcali i predstavlja jedinstvo jedne države.

Pelješkim mostom povezan je jug Hrvatske s ostatkom države, a povijesni događaj obilježen je već spomenutim cjelodnevnim programom koji se odvijao na obje strane mosta, na odmorištima Brijesta i Komarna. Glavna je svečanost otvaranja krenula u 20:15 sati, a kulminirala je oko 22 sata kada je Rimčeva Nevera, uz spektakularni vatromet, prva prešla most. Na događanju su govore imali predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, premijer Andrej Plenković, kineski premijer Li Keqiang i mnogi drugi.

Partners

"Folklor je kao i livada, puna raznobojnog poljskog cvijeća, ništa u njem nije isto, uvijek je sve novo, uvijek je malo drugačije i još ljepše..." Zvonimir Ljevaković