75 years of activity

LADO I TANEC plesnim koncertima kreću na ljetnu turneju

LADO i TANEC spremni su za ljetnu turneju. Dva nacionalna ansambla zajedničkim plesnim koncertima publici će ovog ljeta pod otvorenim nebom pružiti najbolje od hrvatske i makedonske tradicijske umjetnosti. Upravo će susreti ovih dviju "tradicija" publici pružiti njihovo scensko sjedinjenje, a kroz vječito nadahnuće povijesnom baštinom, još jednom će potvrditi jedinstvenost i usmjeriti budućnost ovakvih umjetničkih projekata.

Koncerti LADO I TANEC ovog ljetna uveličat će neke od najvažnijih kulturnih događanja u Hrvatskoj. Premijerna izvedba bit će 14. srpnja u Slavonskom Brodu u sklopu 33. Brodskog glazbenog ljeta, a 16. srpnja nastupit će na 25. Glumcima u Zagvozdu; ulaz na oba koncerta je slobodan. Vrhunac, odnosno, posljednji koncert turneje dogodit će se na 68. Splitskom ljetu, 17. srpnja i to u mediteranskom ambijentu splitskog Sustipana. U sklopu koncerta u Splitu kao poseban gost očekuje nas Folklorni ansambl Jedinstvo. LADO pred publiku donosi neka od svojih antologijskih ostvarenja poput "Ladarki", svojevrsnu himnu i zaštitni znak ansambla, "Starovinska pivanja", "Ej sviraj Pavo - pjesme i plesove iz Baranje", dok nas kroz Dalmaciju vodi kolom poskočicom "Linđo", a koncert zatvara uvijek rado viđenim "Prigorskim plesovima". TANEC nam, s druge strane, donosi "Radoviški sobor", točke "Kopačka" i "Vodarki", a najistaknutija koreografska i vokalno-instrumentalna ostvarenja uokviruje presjekom "Makedonski biseri". Koncertna cjelina završava točkom "Dračevka". Iako LADO i TANEC dijele istu godinu osnutka te imaju tradiciju dugu 73 godine, komplementarni su u vidu umjetničkog djelovanja, ciljeva i misije - posebnost ovog koncertnog spektakla temelji se ipak na scenskoj reprezentaciji potpuno različitih kultura i nacija. Shodno tome, svjedočimo tako scenskoj kohabitaciji dvjema potpuno različitim tradicijskim formama i pristupima koji kod publike provociraju promišljanje, interaktivnost i svijest o raznim oblicima različitosti. Tomu usprkos, ova dva ansambla presjekom tradicija i umjetničkim izražajem reflektirat će na sceni međusobno uvažavanje i podršku.

LADO i TANEC, čije ime simbolizira makedonski narodni ples (oro), odavno su prepoznati kao ambasadori vlastitih zemalja po cijelome svijetu. Ovaj folklorni crossover dokaz je ne samo predanosti i neumornog pristupa radu, gotovo stalnom propitkivanju sraza povijesti i budućnosti kroz tradicijsku umjetnost, već se postavlja kao zalog za budućnost, simbolika suradnje i ujedinjenja na točki gdje oboje uživaju neupitan status izvrsnosti - plesu. Upravo zato vas pozivamo da svjedočite različitostima koje nas, pod okriljem umjetničke izvrsnosti, ujedinjuju, osnažuju i inspiriraju. Više detalja o koncertima pronađite ovdje.

Trg Republike Hrvatske 6a, 10000 Zagreb, Croatia

OIB: 28251263363

MB: 3213862

Tel: +385 1 4828 472, 4828 473; Fax: +385 1 48 28 474

E-mail: lado@lado.hr

IBAN: HR6123600001101270924, Zagrebačka banka


Partneri

"Folklor je kao i livada, puna raznobojnog poljskog cvijeća, ništa u njem nije isto, uvijek je sve novo, uvijek je malo drugačije i još ljepše..." - Zvonimir Ljevaković