75 years of activity

„Ladom po svijetu“ premijerni je program Ansambla LADO

Ansambl LADO kreće s izvođenjem svog premijernog programa Ladom po svijetu u Osijeku, 27. lipnja u sklopu Osječkog ljeta kulture. Ovaj spektakularan program odraz je otvorenosti Ansambla LADO inovativnim i različitim umjetničkim, glazbenim i plesnim, formama. Program je nastao u suradnji s autorima koji su inspiraciju pronašli u tradicijskoj glazbi i plesovima drugih zemalja i naroda.

Zagrebačka publika će program Ladom po svijetu premijerno vidjeti 1. i 2. srpnja na otvorenom, u sklopu festivala LADO na Mažurancu. Festival posvećen tradicijskoj umjetnosti poklon je Ansambla LADO građanima i posjetiteljima Zagreba pa je ulaz na oba koncerta slobodan. Nakon Zagreba, LADO gostuje 5. srpnja u Bjelovaru, a 7. srpnja koncert će vidjeti publika Malog rimskog kazališta u Puli. Spektakularan koncert očekuje nas na impresivnoj Tvrđavi sv. Mihovila u Šibeniku 13. srpnja, čiji ambijent dodatno naglašava neponovljivost i veličanstvenost Ladove scenske izvedbe. Posljednji u nizu ljetnih plesnih koncerata LADO će tradicionalno održati 15. srpnja u Zagvozdu. Ladom po svijetu donosi napjeve iz poznatog ciklusa Pjesme naroda Europe, ali i nove koreografije, plesna i glazbena djela nastala za potrebe ovog posebnog programa. Program donosi neke koreografske klasike koje je Ansambl LADO posljednji put izvodio krajem 80-ih godina 20. stoljeća. LADO tako svojoj vjernoj publici donosi obnovljene koreografije Pod goro to Kaninovo – rezijanski plesi i Osogovka.Uz spomenute koreografije, premijerno će biti izvedena i tri plesno-glazbena djela čije autorstvo potpisuje koreografkinja Tina Vrtar Stipić, skladatelj Krešimir Seletković i kostimografkinja Martina Ptičar. Riječ je o atraktivnim koreografijama karakternih plesova, podvrstom klasičnog baleta, a koji svoje korijene vuku iz narodnih plesova, nadahnute talijanskim, španjolskim i mađarskim folklorom. U sklopu ovog programa LADO će izvesti i dvije hrvatske, publici omiljene koreografije.

"Uzevši u obzir specifičnosti te osobito plesne i glazbene stilske karakteristike tradicijskih umjetnosti koje nisu dio naše, hrvatske kulturne baštine, Lado će ponešto drugačijim programom, opetovano i na zajedničku radost publike i izvođača, pokazati velike izvedbene mogućnosti, svestranost i talent naših umjetnika", izjavio je umjetnički voditelj ansambla LADO, Krunoslav Šokac.

Trg Republike Hrvatske 6a, 10000 Zagreb, Croatia

OIB: 28251263363

MB: 3213862

Tel: +385 1 4828 472, 4828 473; Fax: +385 1 48 28 474

E-mail: lado@lado.hr

IBAN: HR6123600001101270924, Zagrebačka banka


Partneri

"Folklor je kao i livada, puna raznobojnog poljskog cvijeća, ništa u njem nije isto, uvijek je sve novo, uvijek je malo drugačije i još ljepše..." - Zvonimir Ljevaković