75 years of activity

Mjesec borbe protiv raka dojke

Rak dojke najčešći je zloćudni tumor u žena, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj. Stoga se u listopadu diljem zemlje održava niz aktivnosti kako bi se upozorilo na potrebu redovitih pregleda i ranog otkrivanja ove bolesti. Da se ta bolest može dogoditi bilo kome potvrđuje i uvijek vedra i nasmijana Ladova solistica Snježana Hulina koja je od ove opake bolesti oboljela 2012. godine.

Srećom, Snježanina priča ima „happy end“ i danas svim ženama sretno može poručiti da je važno redovito odlaziti na godišnje zdravstvene preglede, obavljati samopregled kod kuće i pravovremeno reagirati na dobivenu dijagnozu jer to zaista može povećati izglede za ozdravljenje.

.

Dijagnoza

U lipnju 2012. godine potpuno slučajno sam opipala neobičnu duguljastu izraslinu. Kako se to dogodilo dva mjeseca nakon smrti oca, nisam odmah reagirala, no majka me srećom natjerala na odlazak na pregled. U rujnu iste godine dijagnosticiran mi je invazivni karcinom dojke u Kliničkom bolničkom centru Rebro. Prvih nekoliko dana sam bila šokirana i nisam imala hrabrosti priznati dijagnozu niti svojoj majci, niti svojoj djeci. Kako u to vrijeme nisam imala snage razumno razmišljati i reagirati, puno mi je pomogla moja dobra prijateljica, bivša ravnateljica Ansambla LADO, Ivana Lušić koja je razgovarala s mojom majkom, a onda i s mojom djecom i na tome sam joj neizmjerno zahvalna.

U borbi s bolešću posebnu ulogu imala je zdrava prehrana

Uz podršku i veliku ljubav svoje obitelji, brzo sam krenula u borbu s bolešću. Liječenje sam nastavila u Frankfurtu, gradu u kojem sam odrasla i gdje su živjeli moji roditelji. U rekordnom roku sam obavila sve pretrage i već krajem listopada 2012. godine imala sam dogovoren termin za operaciju. Moja obitelj, prijatelji i kolege iz Ansambla LADO bili su mi najveća motivacija i podrška. To mi je davalo snagu i bila sam jaka. Prvenstveno zbog sebe, ali i zbog svih drugih koji su me voljeli i željeli mi dobro. Također, zadavala sam si ciljeve i razne zadatke koje sam trebala obaviti i koji su me motivirali na razne načine. Prikupila sam svu literaturu vezanu za karcinom dojke i informirala se o svemu što je povezano s borbama s tumorom. Želim naglasiti da je izbjegavanje stresa iznimno važno, a strah se mora pobijediti. Meni je pomogao humor, moj veseli duh i pozitivno gledanje na život ali i pas Leny koji je u tom periodu ušetao u moj život. S obzirom na moj posao plesača pjevača, oduvijek sam pazila na prehranu i bavila sam se sportom i u slobodno vrijeme, a posebnu samo pozornost obraćala na prehranu koju sam trebala izbjegavati u periodu bolesti. Naglasila bih važnost alkalne prehrane i alkalnog stanja u organizmu. Naime, pretjerano konzumiranje mesa, šećera i ugljikohidrata uzrokuje kiselo stanje organizma, a kiselo stanje je pogodno za stvaranje stanica tumora.

Uz brigu oko pravilne i uravnotežene prehrane, tu je bila i neizbježna osnovna terapija, odnosno 39 zračenja koja sam prošla kroz godinu dana. Kasnije sam ih morala prekinuti zbog nuspojava i pouzdala sam se u informacije koje sam naučila u literaturi koju sam proučavala. Posebno bih naglasila konzumiranje zelenog čaja koji sadrži epigalokatehin galat, katehin u čaju koji ima terapeutske primjene. Koristila sam i ulje konoplje.

Povratak na najljepši posao na svijetu

Povratak na posao u LADO bio je jako emotivan. Plašila me sama pomisao na povratak, ali bila sam presretna što sam se uspjela vratiti svojim kolegama i nastaviti svojim poslom koji je najljepši na svijetu. Iznimno sam zahvalna tadašnjoj ravnateljici Ansambla LADO i svim kolegama koji su održali dva humanitarna plesna koncerta u kazalištu Komedija i u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog kako bi mi pomogli u liječenju.

Radim ono što me čini sretnom

Život mi se u potpunosti promijenio nakon ozdravljenja i sa sigurnošću mogu reći da me to iskustvo ojačalo kao osobu. Pronalazim više vremena za sebe i radim ono što me čini sretnom. Sa svojim životnim partnerom posvetila sam se proizvodnji američkih borovnica i meda u Sisačko-moslavačkoj županiji. Pazim na svoje zdravlje znatno više. Istaknula bih koliko je važno obavljati preventivne preglede i paziti na pravilnu prehranu. Željela bih svim ženama poručiti da konzumiraju zdrave namirnice, primjerice ribu umjesto mesa i znatno više zelenila, a da smanje ili potpuno iz prehrane izbace ugljikohidrate i šećer. Ako je pomoglo meni, sigurna sam da može pomoći i mnogim drugima.

Trg Republike Hrvatske 6a, 10000 Zagreb, Croatia

OIB: 28251263363

MB: 3213862

Tel: +385 1 4828 472, 4828 473; Fax: +385 1 48 28 474

E-mail: lado@lado.hr

IBAN: HR6123600001101270924, Zagrebačka banka


Partneri

"Folklor je kao i livada, puna raznobojnog poljskog cvijeća, ništa u njem nije isto, uvijek je sve novo, uvijek je malo drugačije i još ljepše..." - Zvonimir Ljevaković