75 years of activity

Mojmir Golemac odlikovan Redom hrvatskog pletera

Mojmir Golemac, nekadašnji prvak Ansambla LADO odlikovan je jučer na Pantovčaku Redom hrvatskog pletera. Odlikovanje mu je uručila predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović za iznimne uspjehe i osobite zasluge na području kulture, te njezino promicanje u Republici Hrvatskoj i u svijetu.

Mojmir Golemac, prema mnogima najbolji plesač u dosadašnjoj povijesti LADA, bio je prvak Ansambla i dugogodišnji plesni voditelj te asistent umjetničkog ravnatelja. Nastupajući preko 32 godine na pozornicama širom domovine i svijeta, privlačio je pažnju publike svojim izvanrednim držanjem, vrhunskom preciznošću, stilom i tehnikom plesne izvedbe. U mnogobrojnim koreografijama ladovog repertoara plesao je najzahtjevnije solističke uloge gotovo do samog kraja svoje umjetničke karijere i bio je uzor generacijama mladih plesača.

Uz svoju karijeru profesionalnog plesača-pjevača u Ansamblu LADO, Golemac se s uspjehom bavio i pedagoškim te koreografskim radom. Održavao je folklorne radionice i seminare u zemlji i inozemstvu prenoseći svoje znanje mladim naraštajima plesača. Dugi niz godina bio je i uspješan umjetnički voditelj hrvatskih folklornih skupina: „Ogranka Seljačke sloge“ iz Buševca i KUD-a „Sveti Juraj“ iz Draganića za koje su vrijeme obje skupine bile u samom vrhu hrvatskog folklornog amaterizma.

Do današnjih dana, kao nastavnik narodnih plesova, surađuje sa Školom za klasični balet – odjelom za narodne plesove podučavajući generacije mogućih budućih profesionalnih plesača folklora.

Mojmir Golemac istaknuo se i u svom etnokoreografskom radu. Priredio je veliki broj koreografija iz raznih hrvatskih područja koje možemo vidjeti na repertoaru mnogih amaterskih folklornih ansambala. Posebno trebamo istaknuti njegove odlične koreografije koje je postavio u Anasmblu LADO i koje su postale dijelom Ladovog standardnog repertoara.

Trg Republike Hrvatske 6a, 10000 Zagreb, Croatia

OIB: 28251263363

MB: 3213862

Tel: +385 1 4828 472, 4828 473; Fax: +385 1 48 28 474

E-mail: lado@lado.hr

IBAN: HR6123600001101270924, Zagrebačka banka


Partneri

"Folklor je kao i livada, puna raznobojnog poljskog cvijeća, ništa u njem nije isto, uvijek je sve novo, uvijek je malo drugačije i još ljepše..." - Zvonimir Ljevaković