National Folk Dance Ensemble of Croatia
74 years of activity

Obljetnička izložba Ansambla LADO otvorena u Muzeju za umjetnost i obrt

Obljetnička izložba Ansambla LADO otvorena u Muzeju za umjetnost i obrt

Zagreb, 8. veljače 2019. - Ansambl LADO otvorio je sinoć izložbu fotografija Petre Slobodnjak pod nazivom LADO / RELJEFI / TRAGOVI koja će se moći pogledati u Muzeju za umjetnost i obrt od 7. do 24. veljače i njome započeo koncertnu sezonu i obilježavanje 70. obljetnice svog umjetničkog djelovanja.

Izložbu je otvorila izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek koja je istaknula kako je Ansambl LADO jedna od „konstanti čvrsto upisanih u topografiju hrvatske kulturne baštine ali i živog umjetničkog stvaralaštva koje se oslanja i crpi iz nepresušnog vrela naše materijalne i nematerijalne baštine.“ Podsjetivši kako su se tijekom godina u koncepciji artikulirale različite autorske poetike, ministrica je dodala kako je temeljno poslanje Ansambla ostalo očuvano –zaštita i oživljavanje zaboravljene tradicijske baštine te promicanje Hrvatske i njezine baštine u svijetu, te osim što svojim bogatim repertoarom predstavlja jedinstvene glazbene i plesne izričaje svih krajeva Hrvatske, LADO čuva i originalne narodne nošnje i opremu objedinjene u respektabilnu i jedinstvenu zbirku.

Izložba LADO / RELJEFI / TRAGOVI rezultat je trogodišnje suradnje ovog jedinog profesionalnog folklornog ansambla s nagrađivanom i talentiranom umjetnicom Petrom Slobodnjak koja je u Ladovim umjetnicima pronašla izvor inspiracije za stvaranje fotografskih djela koje svjedoče izvedbenu tradicijsku umjetnost na najvišoj izvođačkoj razini.

„Iza naslova LADO / RELJEFI / TRAGOVI skriva se kompleksnost, višeslojnost i ispreplitanje značenja koje nudi folklorni izričaj i podijeljena je na zone čime se nastojalo poštovati uobičajene podjele folklorne glazbe i plesa prema regijama. Fotografijama umjetnika pridruženi su i pejzaži fotografirani na mjestima od kuda plesovi i potječu, katalog također prati koncepciju izložbe, a rasvjetu smo postavili tako da dobijemo dojam ansambla na sceni.“, rekla je autorica izložbe Petra Slobodnjak te se zahvalila Krešimiru Dabi na povjerenju koju joj je dao organiziravši izložbu i ravnateljici Jurin Bakotić koja je nastavila njegov put, svim zaposlenicima i umjetnicima Lada koji su je od samog početka divno prihvatili i dopustili joj da svoje viđenje njihove umjetnosti prikaže kroz fotografije.

Svoje prvo obraćanje javnosti imala je i ravnateljica Ansambla LADO, Ileana Jurin Bakotić. „Ova izložba predstavlja esenciju onoga što LADO, kao jedini nacionalni profesionalni folklorni ansambl, jest - bastion hrvatske izvedbene tradicijske umjetnosti, koji ponosno i na najvišoj izvedbenoj razini ispunjava svoju ulogu čuvara i interpreta plesnog, glazbenog, vokalnog i likovnog narodnog stvaralaštva.“, rekla je ravnateljica Ileana Jurin Bakotić u obraćanju uzvanicima i zahvalila svim umjetnicima koji sedam desetljeća stvaraju i kreiraju Lado kao ustanovu kulturi i čine ga onim što je on danas.

Ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt, Miroslav Gašparović, uz čestitke ansamblu LADO, izrazio je zadovoljstvo održavanjem obljetničke izložbe najistaknutijeg folklornog ansambla u Hrvatskoj, upravo u Muzeju za umjetnost i obrt.

Izložba se održava pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Partners

"Folklor je kao i livada, puna raznobojnog poljskog cvijeća, ništa u njem nije isto, uvijek je sve novo, uvijek je malo drugačije i još ljepše..." Zvonimir Ljevaković