75 years of activity

Orkestar Ansambla LADO u Rijeci

Orkestar Ansambla LADO održat će samostalni koncert 13 ožujka u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka s početkom u 19.30 sati.

Ansambl LADO, najpoznatiji folklorni ansambl u Hrvatskoj više je od plesnog ansambla. Uz plesače pjevače, sastoji se i od 14 glazbenika multiinstrumentalista koji sudjeluju na svim plesnim i vokalno-instrumentalnim nastupima ansambla i koji, kao i Ladarice i Vokalisti Lada, održavaju svoje samostalne cjelovečernje koncerte već 20 godina.

Tradicijsku glazbu Hrvata definiraju stoljeća različitih kulturno-političkih utjecaja i sa zapada i s istoka, mondenih trendova dvorova i samoukih narodnih umjetnika koji su svojim glazbenim umijećem ostavili trag u narodnoj umjetnosti, neizbrisivu dijelu hrvatskog nacionalnog identiteta. Upravo zbog toga je toliko složena, raznolika i bogata. Tragom oživljavanja tog velikog dijela hrvatske narodne baštine, nazvanog tradicijska glazba, Orkestar Ansambla LADO ovim programom, pod nazivom "Hrvatska tradicijska glazbala i sastavi" prikazat će gotovo sva tradicijska glazbala koja su se upotrebljavala i još se aktivno sviraju u Hrvatskoj i u krajevima gdje žive Hrvati.

Tako će se na sceni vrlo dinamično izmjenjivati Ladovi glazbenici svirajući na brojnim puhačkim, žičanim i drugim tradicijskim glazbalima od kojih se neka više ni ne sviraju danas, ali su rekonstruirana i time spašena od zaborava. Glazbeni put će nas voditi od Istre do Baranje i sjeverne Bačke, od Međimurja preko Moslavine i Banovine do dalmatinskih otoka i gradova, prezentirajući specifičan i iznimno raznolik glazbeni stil duboko ukorijenjen u identitet pojedinih hrvatskih mjesta i regija kroz dvadesetak glazbenih obrada koji su tek mali izbor pjesama i plesova iz ogromnog opusa hrvatske glazbene tradicijske riznice.

Orkestar Ansambla LADO do sad je objavio tri nosača zvuka, a zahvaljujući njihovoj stručnosti i entuzijazmu nekadašnjeg umjetničkog voditelja Ivana Ivančana, 2017. godine objavljena je i knjiga LADO – Hrvatska tradicijska glazbala i sastavi prema kojoj je ovaj program i dobio ime. Riječ je o glazbenoj fotomonografiji u izdanju Školske knjige koju prate i četiri nosača zvuka s gotovo 130 glazbenih brojeva. Ovom izdanju nije zadaća samo prikazati sve mogućnosti glazbenika Ansambla LADO i njihova instrumentarija, već ima i važno obrazovno obilježje predstavljajući širem slušateljstvu jedan do sada slabo poznat, a neobično važan dio tradicijske kulture u Hrvata.

Uoči koncerta, za sve zainteresirane održat će se i prezentacija tradicijskih glazbala koju će voditi Ladovi multiinstrumentalisti s bogatim edukacijskim iskustvom - voditelj orkestra Alan Kanski i glazbenik solist Stjepan Večković koji je ujedno i graditelj drvenih puhačkih tradicijskih glazbala. Glazbom su se počeli baviti u ranoj životnoj dobi i to znanje su neprestano nadograđivali. Tijekom umjetničke karijere, osvajali su brojne nagrade, sudjelovali u različitim projektima s drugim umjetnicima i proputovali gotovo cijeli svijet. U sat vremena će na zanimljiv način prikazati bogatu hrvatsku baštinu kroz glazbu i glazbala koja koriste glazbenici Ansambla LADO.

.

Prezentacija tradicijskih glazbala - 17 sati - ulaz besplatan

Koncert - 19.30 sati - ulaz besplatan

Trg Republike Hrvatske 6a, 10000 Zagreb, Croatia

OIB: 28251263363

MB: 3213862

Tel: +385 1 4828 472, 4828 473; Fax: +385 1 48 28 474

E-mail: lado@lado.hr

IBAN: HR6123600001101270924, Zagrebačka banka


Partneri

"Folklor je kao i livada, puna raznobojnog poljskog cvijeća, ništa u njem nije isto, uvijek je sve novo, uvijek je malo drugačije i još ljepše..." - Zvonimir Ljevaković