National Folk Dance Ensemble of Croatia
72 years of activity

Orkestar Ansambla LADO u Županji i Garčinu

Orkestar Ansambla LADO u Županji  i Garčinu

Orkestar Ansambla LADO održat će svoj samostalni koncert u ponedjeljak 24. veljače u Županji u sklopu manifestacije Šokačko sijelo, dok dan kanije ovi vrhunski glazbenici nastupaju u Društvenom domu Garčin.

Tradicijsku glazbu Hrvata definiraju stoljeća različitih kulturno-političkih utjecaja i sa zapada i s istoka, mondenih trendova dvorova i samoukih narodnih umjetnika koji su svojim glazbenim umijećem ostavili trag u narodnoj umjetnosti, neizbrisivu dijelu hrvatskog nacionalnog identiteta. Upravo zbog toga je toliko složena, raznolika i bogata. Tragom oživljavanja tog velikog dijela hrvatske narodne baštine, nazvanog tradicijska glazba, Orkestar Ansambla LADO ovim programom, pod nazivom "Hrvatska tradicijska glazbala i sastavi" prikazat će gotovo sva tradicijska glazbala koja su se upotrebljavala i još se aktivno sviraju u Hrvatskoj i u krajevima gdje žive Hrvati.

Glazbeni put će nas voditi od Istre do Baranje i sjeverne Bačke, od Međimurja preko Moslavine i Banovine do dalmatinskih otoka i gradova, prezentirajući specifičan i iznimno raznolik glazbeni stil duboko ukorijenjen u identitet pojedinih hrvatskih mjesta i regija kroz dvadesetak glazbenih obrada koji su tek mali izbor pjesama i plesova iz ogromnog opusa hrvatske glazbene tradicijske riznice.

Orkestar Ansambla LADO, koji sudjeluje na svim plesnim i vokalno-instrumentalnim koncertima Ansambla, bilo kao pratnja pojedinim plesnim i vokalnim izvedbama, bilo svojim samostalnim glazbenim točkama, u proteklih deset godina održao je niz samostalnih cjelovečernjih koncerata s različitim programima i objavio tri nosača zvuka. Sastavljen je od četrnaestero glazbenika multiinstrumentalista, koji sviraju osamdesetak tradicijskih glazbala, koja postoje i još se uvijek koriste u Hrvatskoj i u krajevima u kojima žive Hrvati.

Orkestar Ansambla LADO do sad je objavio tri nosača zvuka, a zahvaljujući njihovoj stručnosti i entuzijazmu nekadašnjeg umjetničkog voditelja Ivana Ivančana, 2017. godine objavljena je i knjiga LADO – Hrvatska tradicijska glazbala i sastavi prema kojoj je ovaj program i dobio ime. Riječ je o glazbenoj fotomonografiji u izdanju Školske knjige koju prate i četiri nosača zvuka s gotovo 130 glazbenih brojeva. Ovom izdanju nije zadaća samo prikazati sve mogućnosti glazbenika Ansambla LADO i njihova instrumentarija, već ima i važno obrazovno obilježje predstavljajući širem slušateljstvu jedan do sada slabo poznat, a neobično važan dio tradicijske kulture u Hrvata.

.

.

Raspored nastupa:

24.2. - Dvorana kina Mladost, Županja - 19 sati
25.2. - Društveni dom Garčin - 18 sati

Partners

"Folklor je kao i livada, puna raznobojnog poljskog cvijeća, ništa u njem nije isto, uvijek je sve novo, uvijek je malo drugačije i još ljepše..." Zvonimir Ljevaković