National Folk Dance Ensemble of Croatia
75 years of activity

LADO pleše diljem Hrvatske i svijeta

LADO pleše diljem Hrvatske i svijeta

Reprezentativni plesni koncert Ansambla LADO publici se vratio u punom smislu.

Nakon gostovanja u Dubaiju, Rimu i mađarskom Pečuhu, održani su koncertu u Hrvatskoj i to u petak, 3. lipnja na Bazenima Lipik u Lipiku. Uspješan niz nastavio se i koncertom u Ivanić-Gradu, 5. lipnja na prepunom Trgu Vladimira Nazora. Nakon posljednje dvije godine kada su javna okupljanja poput koncerata bila reducirana epidemiološkim mjerama, upravo održani plesni koncerti Lada bili su u punom sastavu, pred velikim brojem ljudi te su dokazali koliko je publika željna tradicijske izvedbene umjetnosti na sceni. Održani koncerti svojevrsna su uvertira za sve ono što Ansambl očekuje ovog ljeta. Prva destinacija je njemački Mainz 11. lipnja, a zatim 25. lipnja Trilj. Nakon toga LADO, zajedno s makedonskim nacionalnim ansamblom, Tanecom, kreće na turneju koja će obuhvatiti tri grada: Slavonski Brod, 14. srpnja, Zagvozd, 16. srpnja, a završetak programa bit će koncert u posebnom ambijentu splitskog Sustipana, 17. srpnja. Cijela turneja podržat će velike kulturne događaje poput Brodskog glazbenog ljeta, tradicionalnih kazališnih susreta „Glumci u Zagvozdu“ i Splitskog ljeta.

Plesni koncert donosi najpoznatije i najljepše koreografije hrvatskih regija, fokusirajući se na zaštićenu nematerijalnu kulturnu baštinu. LADO tako nakon dvije, za umjetnike i publiku, neizvjesne godine na scenu vraća bogatu hrvatsku tradiciju, prikazujući svu njenu raznolikost i esteticizam.

Partners

"Folklor je kao i livada, puna raznobojnog poljskog cvijeća, ništa u njem nije isto, uvijek je sve novo, uvijek je malo drugačije i još ljepše..." Zvonimir Ljevaković