75 years of activity

U drugom dijelu godine vrhunac proslave 70. rođendana

Ansambl LADO cijelu je 2019. godinu posvetio obilježavanju 70. obljetnice svog umjetničkog djelovanja i očuvanju hrvatske plesne i pjevne baštine. Godina je započela promjenom na čelu Ansambla kada je dotadašnjeg ravnatelja Krešimira Dabu zamijenila nova ravnateljica Ileana Jurin Bakotić i već u veljači otvoritla izložbu fotografija Ladovih umjetnika „LADO / RELJEFI / TRAGOVI“ koja je osim Zagreba gostovala u Bjelovaru, Rijeci i Dubrovniku. „Izložba će živjeti i dalje jer dogovaramo nove muzeje u kojima će je građani Hrvatske i inozemstva imati prilike pogledati sljedeće godine. Najavljujemo da je već krajem siječnja otvaramo u Gradskom muzeju Koprivnice“, izjavila je ravnateljica Ansambla LADO Ileana Jurin Bakotić.

.

NEKA SJAJI SUNCE SVIMA

Program „Neka sjaji sunce svima“ koji je donio 11 potpuno novih koreografija po prvi puta u Ladovoj povijesti po prvi puta prikazao plesove i pjesme hrvatske dijaspore, a svoju najveću premijeru imao je na Dan državnosti velikim koncertom na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu koji je gledalo desetak tisuća ljudi. Nakon nastupa na međunarodnom festivalu „Folkofonija“ u Varaždinu, program se planira izvesti 29. rujna u Ljubljani u Cankarjevom domu.

.

PONOVNI SUSRET S ANSAMBLOM KOLO

Dva ansambla koja od obnove suradnje 2016. godine neprestano razmjenjuju iskustva, grade međusobne odnose i održavaju zajedničke koncerte održat će treći u nizu koncerata pod nazivom „Ruku pod ruku III“. Koncert će održati u sklopu međunarodnog ethno summita „Tradicija nova“ koji će se ove godine od 22. listopada do 27. listopada održavati u Užicama u Srbiji. I ove godine su za sudionike pripremljene radionice i konferencija koja otvara dijalog o budućnosti i predstavljanju folklora.

.

ANTOLOGIJA III

Najsvečanije razdoblje LADO tradicionalno očekuje u drugom dijelu godine i svom rođendanskom mjesecu za koji je pripremio neke od najpoznatijih točaka sa svog dugogodišnjeg repertoara od kojih su neizostavne one Zvonimira Ljevakovića i dr. sc. Ivana Ivančana, Bože Potočnika, Marijana Makara, Vidoslava Bagura i Tomislava Uhlika. "Programom pod nazivom „Antologija III“ sa zahvalnošću se prisjećamo svih koreografa, glazbenih aranžera i umjetnika koji su svojim radom oplemenili rad Lada, svih Ladovih plesača pjevača i glazbenika koji su plesove i pjesme desetljećima izvodili na pozornicama diljem Hrvatske i svijeta kao i svih drugih Ladovih djelatnika koji su svojim radom pružali potporu kako bi Ansambl na pozornici i izvan nje funkcionirao kao savršeno usuglašen i organiziran umjetnički kolektiv", napisao je umjetnički voditelj Andrija Ivančan u predgovoru programske knjižice za 2019. godinu. Podravski svati, Vrličko kolo, Drmeš, Plesovi starog Trogira i Katarina zlata hći samo su neke od koreografija koje će ansambl izvesti u dvosatnom programu.

Poseban gost SL'UK iz Slovačke

Studeni je Ladov rođendanski mjesec. „Tim povodom, kao i uvijek do sada, organiziramo niz cjelovečernjih plesnih koncerata, a 15. studenoga u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu ćemo ugostiti Ansamblom SL'UK iz Slovačke koji također slavi 70. rođendan. Može se točno zaključiti da cijele ove godine ima jako punu prilika za slavlje“, izjavila je Jurin Bakotić i nadodala kako se ansambl veseli i rođendanskim koncertima u Münchenu i Mariboru.

.

NARODIL SE MLADI KRALJ U KAZALIŠTU KOMEDIJA

Prosinac će biti posebno zabavan jer odmah po povratku iz Njemačke, LADO sudjeluje u veselom božićnom prikazanju s pjevanjem i kolom „Narodil se mladi Kralj“ u Kazalištu Komedija, nakon čega ga očekuje premijera dokumentarnog filma koji govori o radu ladovih umjetnika. Naime, tijekom cijele ove godine, ansambl je pratio nagrađivani redatelj Nebojša Slijepčević sa svojom ekipom i bilježio svakodnevicu – pripreme za koncerte, probe, te same izvedbe ansambla kako bi publika koja nema prilike zaviriti iza pozornice dobila uvid u emocije, odricanja i način rada zahvaljujući kojem izvedbe izgledaju besprijekorno.

Izvedbe predstave „Narodil se mladi Kralj“ u kazalištu Komedija na rasporedu su 5., 6., 7.,9. i 10. prosinca.

.

BOŽIĆNI KONCERTI

Godina završava božićnim koncertima nakon čega ansambl odlazi na kratku zimsku pauzu prije početka zasjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije kada ga očekuju nastupi u nekoliko europskih zemalja. Božićni program pod nazivom „Radujte se narodi“ LADO će izvoditi u Zagrebu, Varaždinu i Daruvaru.

Trg Republike Hrvatske 6a, 10000 Zagreb, Croatia

OIB: 28251263363

MB: 3213862

Tel: +385 1 4828 472, 4828 473; Fax: +385 1 48 28 474

E-mail: lado@lado.hr

IBAN: HR6123600001101270924, Zagrebačka banka


Partneri

"Folklor je kao i livada, puna raznobojnog poljskog cvijeća, ništa u njem nije isto, uvijek je sve novo, uvijek je malo drugačije i još ljepše..." - Zvonimir Ljevaković