Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske
74 godine djelovanja

Ansambl LADO dobitnik je Porina za najbolji album folklorne glazbe

Ansambl LADO dobitnik je Porina za najbolji album folklorne glazbe

Na 29. dodjeli nagrade Porin, održanoj u Osijeku u dvorani Gradski vrt, Ansamblu LADO uručen je Porin za najbolji album u kategoriji Najboljeg albuma folklorne glazbe.

„Veliko je sad veselje – hrvatske uskrsne pučke popijevke“, izdan tijekom pandemijske 2021. godine, osim što je proglašen najboljim, ujedno je i prvi uskrsni vokalno-instrumentalni album u tradiciji Ansambla dugoj preko 70 godina. Nagradu su preuzeli ravnateljica Ansambla LADO, Ileana Jurin Bakotić i umjetnički voditelj Krunoslav Šokac, koji su zahvalili svim autorima, umjetnicima, dirigentima Draženu Kurilovčanu i Jošku Ćaleti, producentima Margareti Mihalić i Robertu Tanaskoviću te MAST produkciji.

Album donosi 11 glazbenih brojeva iz različitih hrvatskih krajeva – Dalmacije, Istre, Like, Baranje, Turopolja, Banovine i Slavonije. Ovo je 34. album Ansambla LADO, nastao u produkciji umjetničkog voditelja Ansambla, Krunoslava Šokca i MAST produkcije. Krunoslav Šokac nije krio zadovoljstvo time što je LADO za vrijeme pandemije napravio ovako velik korak u prikupljanju, izvođenju i čuvanju hrvatske pučke sakralne glazbe. Tom je prilikom izjavio: „Osim što je ovo prvi Ladov album uskrsne tematike, album je poseban i po tome što je u njegovoj realizaciji, uz Orkestar, sudjelovao tek manji dio ansambla, a radi se o zboru kojeg je činilo šesnaest umjetnika“.

Osvajanje Porina za ovaj album idealan je povod za najavu uskrsnih koncerata Ansambla LADO, čije izvedbe diljem Hrvatske kreću od travnja.

Partneri

"Folklor je kao i livada, puna raznobojnog poljskog cvijeća, ništa u njem nije isto, uvijek je sve novo, uvijek je malo drugačije i još ljepše..." Zvonimir Ljevaković