Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske
75 godina djelovanja

Audio

 • UNTAMED - Borna Šercar's Jazziana Croatica feat. LADO

  UNTAMED - Borna Šercar's Jazziana Croatica feat. LADO

  Izdavač: Croatia Records Godina izdanja: 2022

  Dobitnik diskografske nagrade Porin za najbolji World Music album.

 • Veliko je sad veselje - hrvatske uskrsne pučke popijevke

  Veliko je sad veselje - hrvatske uskrsne pučke popijevke

  Izdavač: Mast Produkcija i LADO Godina izdanja: 2021

  Dobitnik diskografske nagrade Porin za najbolji album folklorne glazbe.

 • LADO Electro 2.0 Memorabilium

  LADO Electro 2.0 Memorabilium

  Izdavač: Aquarius Records CD 603-18 Godina izdanja: 2018
 • Pasijom kroz hrvatske krajeve

  Pasijom kroz hrvatske krajeve

  Izdavač: LADO Godina izdanja: 2014

  Za jubilarnu 20. Pasionsku baštinu pripremljen je program s izborom najuspješnijih korizmenih djela i napjeva raznih hrvatskih krajeva, u glazbenim obradama gotovo svih autora koji su surađivali s Ladom na dosadašnjim korizmenim programima. Zagrebački koncert održan je u Katedrali, a nastup u Studiju Bajsić na HRT, 19.travnja 2011. snimljen je uživo. Ovaj CD snimka je toga koncerta.

 • Pjesme naroda Europe

  Pjesme naroda Europe

  Izdavač: LADO Godina izdanja: 2013

  Koristeći sav svoj vokalno-instrumentalni potencijal, koji se destljećima razvijao i oblikovao na hrvatskom folklornom blagu, Ansambl LADO, ovoga puta, predstavlja se kao izvođač pjesama europskih naroda. Ovaj program, u nešto kraćem obliku, prvi je puta izveden 1985. godine u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu, a u povodu Europske godine glazbe.

  Obnovljen poslije 25 godina, u nešto opsežnijem obimu, program je predstavljen i publici Dubrovačkih ljetnih igara. Ovim nosačem zvuka LADO daje suvremeniju interpretaciju melo-poetskog nasljeđa europskih naroda, što znači da se gotovo sve pjesme, koje su na CD-u, temelje na izvornim napjevima, samo im je ruho modernizirano i prilagođeno psihologiji suvremenog slušatelja.

 • Iz kajkavskih krajeva - vol. 3 i 4

  Iz kajkavskih krajeva - vol. 3 i 4

  Izdavač: Aquarius Records CD 442-12 Godina izdanja: 2013

  Ovaj dvostruki CD nastavak je dvaju uspješnih nosača zvuka Iz kajkavskih krajeva vol. 1 i Iz kajkavskih krajeva vol. 2, u izdanju BeST MUSICA-a izdanih 90-ih godina.

  Na dvije kompaktne ploče predstavljeno je pedesetak vokalnih, instrumentalnih i vokalno-instrumentalnih glazbenih brojeva iz sjeverozapadne Hrvatske: Podravine, Hrvatskog zagorja, Prigorja, Međimurja, Posavine, Moslavine, Turopolja, Gorskog kotara i Pokuplja koji nisu objavljeni na prva dva CD-a, a nastali su i uvršteni na repertoar LADA u proteklih petnaestak godina.

 • O, Isuse daj mi suze

  O, Isuse daj mi suze

  Izdavač: Aquarius Records CD 426-12 Godina izdanja: 2012 Krunoslav Šokac i Dražen Kurilovčan

  O, Isuse daj mi suze – korizmeni napjevi Slavonije, Baranje, Srijema i Bačke.

  Nosač zvuka Ansambla LADO O, Isuse daj mi suze donosi pomno odabrane korizmene napjeve zabilježene u šokačkim selima u Hrvatskoj, ali i južnoj Mađarskoj i Vojvodini. Rezultat je terenskih istraživanja Krunoslava Šokca u Baranji, Srijemu i Bačkoj, te Dražena Kurilovčana u Slavoniji.

  Dobitnik je diskografske nagrade "Porin 2013" za najbolji album duhovne glazbe, dok je u kategoriji najbolja izvedba folklorne glazbe Porin dodijeljen skladbi "O, žalosna majko, Sveta Divice" s istog albuma u izvođenju Ansambla Lado.

 • Pri kumekovoj kleti

  Pri kumekovoj kleti

  Izdavač: Aquarius Records CD 385-11 Godina izdanja: 2011 Božo Potočnik

  U ovom izboru našlo se popijevaka kojih su melodije zaboravljene pa ih nema ni u zapisima ni u sjećanjima. Ostalo je nešto stihova u križevačkoj tradiciji koje je autor Božo Potočnik uglazbio s velikim respektom, u želji da poveže prekinute niti tradicije u ovoj pučko-glazbenoj vrsti kojoj nije bilo posvećeno dovoljno pažnje.

  Namjera je autora bila popijevke učiniti prihvatljivima novijim generacijama koje pjevaju od iskonske radosti života. Skladbe su stilski utemeljene u naslijeđu šireg kajkavskog područja, a neke je od njih praksa već potvrdila.

 • Vokalisti lada - križu sveti...

  Vokalisti lada - križu sveti...

  Izdavač: Aquarius Records CD 365-11 Godina izdanja: 2011

  Vokalisti Lada naziv je vokalnog ansambla u kojem pjevači/plesači Ansambla LADO na reprezentativan način izvode vokalnu glazbenu tradiciju južnohrvatskih prostora. Ovaj prvi samostalni nosač zvuka zamišljen je kao hod kroz najzanimljivije dijelove crkvene godine: božićni napjevi i kolende, marijanski napjevi, korizmeni i uskršnji napjevi.

  Predstavljeni napjevi u izvedbama Vokalista do sada su više puta nagrađivani brojnim, prestižnim, glazbenim nagradama (Porin, Orlando, Barokne večeri u Varaždinu...).

 • Glazbeni spomenar Ane Kelin

  Glazbeni spomenar Ane Kelin

  Izdavač: Aquarius Records CD 342-10 Godina izdanja: 2010

  Pjesme koje je u svojoj dugoj i neponovljivoj karijeri pjevala Ana Kelin raznovrsne su; neke vedre i vesele, neke tužne, žalovite. Iz različitih su krajeva i zvučno nam oslikavaju životne sudbine i duševna stanja neznanih ljudi iz Međimurja, Dalmacije i Primorja, Prigorja i Hrvatskog Zagorja, Podravine, Like, Pokuplja, Bilogore i Moslavine, Baranje, Slavonije, iz austrijskog Gradišća...

  Otpjevala ih je i snimala samostalno, uz pratnju svirača Ansambla LADO i/ili uz Ladarice, te uz mandolinski sastav i/ili Tamburaški orkestar HRT-a.

 • Božićni koncert 2010

  Božićni koncert 2010

  Izdavač: Aquarius Records CD 341-10 Godina izdanja: 2010 Dobitnik 3 Porina
 • Janja Ivančan - Niz Muru i Dravu

  Janja Ivančan - Niz Muru i Dravu

  Izdavač: Aquarius Records CD 239-09 Godina izdanja: 2009 Marijan Makar

  Janja Ivančan je članica Ansambla od 1976. i njegova dugogodišnja solistica. U galeriji sjajnih solista Ansambla, nakon ere Anđele Potočnik, Janja Ivančan svakako zauzima posebno mjesto, kako brojem solističkih izvedbi, tako i širinom područja, te likova i karaktera koje je njezin pokretljiv i lirski, a ujedno i prodoran glas, već prema potrebi, tumačila.

  Upravo ta prilagodljivost njezina glasa, koji se s lakoćom mijenjao prema zahtjevima izraza koje je tumačila, bila je i njezina glavna vrlina.

 • Teta Liza i LADO

  Teta Liza i LADO

  Izdavač: Aquarius Records CD 174-07 Godina izdanja: 2007 Dobitnik 3 Porina

  Teta Liza ili Elizabeta Toplak je narodna umjetnica- pjevačica iz Donje Dubrave (Međimurje). Obrade za orkestar Ansambla LADO napisao je voditelj orkestra Alan Kanski.

  Snimljeno u suradnji s HRT - Glazbenim programom Hrvatskog Radija.

 • Polke i drmeši

  Polke i drmeši

  Izdavač: Aquarius Records CD 171-07 Godina izdanja: 2007

  Album Polke i Drmeši donosi dva najpopularnija plesa sjeverozapadne Hrvatske, zastupljene u brojnim koreografijama Ladovog repertoara, a ovdje predstavljena u instrumentalnoj izvedbi orkestra Ansambla LADO.

  Snimljeno u suradnji s HRT - Glazbenim programom Hrvatskog Radija.

 • Kalvarija

  Kalvarija

  Izdavač: Aquarius Records CD 114-06 Godina izdanja: 2006 Ljubo Stipišić, Dobitnik 2 Porina

  U počast autoru Ljubi Stipišiću, dobitniku glazbene nagrade PORIN za životno djelo, Ansambl LADO ponovno je snimio i izdao ovaj album.

  Kako već dugi niz godina surađujemo s dirigentom i etnomuzikologom Joškom Ćaletom, tako je KALVARIJA u glazbenom smislu doživjela i stanovite promjene. J. Ćaleta približio je ovo djelo izvornom zvuku pučkih pjevača srednjodalmatinskih otoka.

 • Iz hrvatske narodne glazbene riznice vol.2

  Iz hrvatske narodne glazbene riznice vol.2

  Izdavač: Aquarius Records CD 88-05 Godina izdanja: 2005

  Joško Ćaleta, Dražen Kurilovčan, Marijan Makar, Božo Potočnik, Bojan Pogrmilović.

  Album sadrži 25 glazbenih brojeva kojima smo zahvatili cijelo područje Hrvatske od južne Dalmacije do Međimurja i Slavonije.

 • Božić u svijetu

  Božić u svijetu

  Izdavač: Aquarius Records CD 49-04 Godina izdanja: 2004 Dražen Kurilovčan, Dobitnik 2 Porina

  Album sadrži 18 Božićnih pjesama iz pjesmarice The International Book if Chrismas Carlos, Prentice-Hall, 1963., koje je skladatelj Tomislav Uhlik obradio za Ansambl LADO.

  Neke od ovih pjesama su prvi put izvedene 22. prosinca 1991. godine u Zagrebačkoj Katedrali te se redovito izvode na našim Božićnim koncertima.

 • Zorja moja zorja - Anđela Potočnik

  Zorja moja zorja - Anđela Potočnik

  Izdavač: Aquarius Records CD 34-04 Godina izdanja: 2004 Anđela Potočnik

  Ovaj dvostruki CD predstavlja izbor iz gotovih snimki Anđele Potočnik koje su nastale u suradnji s Ansamblom LADO, Glazbenom proizvodnjom Hrvatskog radija i Hrvatskom televizijom.

 • Lado Electro

  Lado Electro

  Izdavač: Aquarius Records CD 27-03 Godina izdanja: 2003
 • Preveliku radost navišćujem vama

  Preveliku radost navišćujem vama

  Izdavač: Aquarius Records CD 18-03 Godina izdanja: 2003 Joško Ćaleta, Dobitnik 3 Porina

  Božićne pjesme i kolende iz Zadarskog područja, Bola na otoku Braču, Vinišća kod Trogira, Staroga Grada na otoku Hvaru, Murtera na otoku Murteru.

  Ovaj album je nastao kao produkt dugogodišnje suradnje sa Dirigentom, obrađivačem, i etnomuzikologom Joškom Ćaletom.

Partneri

"Folklor je kao i livada, puna raznobojnog poljskog cvijeća, ništa u njem nije isto, uvijek je sve novo, uvijek je malo drugačije i još ljepše..." Zvonimir Ljevaković