Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske
75 godina djelovanja

Orkestar Lada

Orkestar Lada sastavljen je od četrnaest glazbenika - multiinstrumentalista koji sviraju gotovo sva tradicijska glazbala koja postoje na ovim prostorima. U okviru jednog koncerta isti svirači bez problema prelaze iz gudačkog sastava s cimbalom (guci, pilari, jegeduši, mužikaši), inače uobičajenog u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, u tamburaški sastav koji je karakterističan za sjeveroistočna nizinska područja. Pri tom je potrebno istaknuti da od nekoliko različitih sustava tambura, naši tamburaši sviraju onaj najstariji tzv. farkašev i najnoviji srijemski. Oba sustava vrlo se često kombiniraju s violinama i cimbalom.

Kod predstavljanja glazbene tradicije dijela jadranskog područja svirači se pojavljuju kao sastav mandolina, da bi se zatim pretvorili u bandiste - sastav svirača limenih puhačkih instrumenata iz sjeverozapadne Hrvatske. Glazbenici našeg orkestra sviraju i druga tradicijska glazbala. Tako su od aerofonih instrumenata zastupljene krčke sopele, istarske roženice, banijske svirale ciganjske, slavonske i baranjske gajde, podravske i bilogorske dude, istarske mišnjice, šurlice i vidalice, lički mih, dalmatinske i hercegovačke diple te različite dvojnice, diplice, jedinke, okarina i strančice. Uz već spomenute tambure, od kordofonih glazbala tu je i slavonska tambura samica, lička dangubica, kordunska kozarica i bosanska šargija. Lijericu, instrument koji je pratio ples u mnogim dijelovima južne i srednje Dalmacije, svira nekoliko glazbenika, kao i malu harmoniku triještinu ili botunjeru.

Orkestar sudjeluje na svim koncertima ansambla, plesnim i vokalno instrumentalnim, bilo kao pratnja pojedinim plesnim i vokalnim izvedbama, bilo svojim samostalnim glazbenim točkama. U proteklih desetak godina orkestar Lada održao je niz samostalnih cjelovečernjih koncerata s različitim programima te objavio tri nosača zvuka.

Partneri

"Folklor je kao i livada, puna raznobojnog poljskog cvijeća, ništa u njem nije isto, uvijek je sve novo, uvijek je malo drugačije i još ljepše..." Zvonimir Ljevaković