75 godina djelovanja

Ansambl LADO kreće s plesnim koncertima

Plesni koncerti Ansambla LADO uvijek izazivaju divljenje publike. Osim vrhunskih izvedbi danas već kultnih koreografija i napjeva Lada, klasičan plesni koncert umjetnicima ansambla uvijek je prilika da poznatu umjetničku materiju dotjeraju do ljepote onih najsitnijih detalja, ali i praizvedbama publici predstave neke do sad neotkrivene ljepote naše tradicijske umjetnosti.

LADO je jedinstveni plesni ansambl koji, kako na temelju posljednjih natpisa kritike, „punokrvno pleše i pjeva“. Nakon turneje izvođenja uskrsnih koncerata u Hrvatskoj i u Rimu, LADO publici ponovno donosi ono po čemu je najpoznatiji – ples. Plesni koncerti održat će se u nekoliko hrvatskih gradova, a ovog proljeća Ansambl će nakon dugo godina gostovati pred publikom u Sarajevu. Turneja kreće 16. svibnja u Knegincu, a nakon toga LADO 20. svibnja nastupa u Sarajevu u Bosanskom kulturnom centru KS, dok će u Mostaru održati dva različita koncerta. Vokalno-instrumentalni uskrsni koncert Veliko je sad veselje bit će održan 21. svibnja u Katedrali Majke Marije Crkve, dok je plesni koncert u Mostaru rezerviran za 22. svibnja u HC hercega Stjepana Kosače. Koncerti u Hrvatskoj održat će se 24. svibnja u Metkoviću, 6. lipnja u Novskoj i 7. lipnja u Delnicama. Plesni koncert Ansambla LADO reprezentira vrhunska koreografska i glazbena ostvarenja, kojima se na zavidnoj umjetničkoj razini interpretira plesna, glazbena i odjevna baština hrvatskog sela. Posebno mjesto u ovom plesnom koncertu zauzimaju Ladove interpretacije zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara, odnosno zaštićeni tradicijski plesni i glazbeni izričaji. Koncert publici donose neke od najpoznatijih točaka iz bogata Ladova repertoara. Tu su Ladarke, svojevrsna himna i zaštitni znak Ansambla, Linđo, dubrovačko-primorska poskočica, Ej sviraj Pavo – pjesme i plesovi iz Baranje, Goranski bal te neponovljive Prigorske plesove, Krčki tanac i Vrličko kolo Zvonimira Ljevakovića. Repertoar Ansambla sustavno se i kontinuirano proširuje, tako da će publika u ovom programu moći uživati u novim djelima i izvedbama – Slavonskom šokačkom kolu, u obradi Karla Mikačića i Alana Kanskog te Laganom bećarcu iz Brodskog Posavlja, prema zapisu Duška Topića, a u izvedbi Orkestra Ansambla LADO. Osim toga publika će imati priliku premijerno čuti praizvedbu napjeva Počelo se protuletje tpirati u glazbenoj obradi Alana Kanskog.

Energične i nadahnute izvedbe Ansambla LADO i koreografska ostvarenja i scenske interpretacije tako bliske ishodištu nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Plesni koncert je događaj koji se ne propušta i o kojem se uvijek nanovo priča. Mjesto sjedinjenja umjetnika Ansambla LADO i publike samo je jedan od razloga da nam se pridružite na jednom od datuma ove turneje. Vidimo se!

Trg Republike Hrvatske 6a, 10000 Zagreb, Hrvatska
OIB: 28251263363
MB: 3213862
Tel: +385 1 4828 472, 4828 473; Fax: +385 1 48 28 474
E-mail: lado@lado.hr
IBAN: HR6123600001101270924, Zagrebačka banka


Partneri

"Folklor je kao i livada, puna raznobojnog poljskog cvijeća, ništa u njem nije isto, uvijek je sve novo, uvijek je malo drugačije i još ljepše..." - Zvonimir Ljevaković