75 godina djelovanja

Ansambl LADO nastupio je na otvorenju izložbe Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-ovim listama u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku

Ansambl LADO nastupio je na otvaranju izložbe Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-ovim listama Etnografskog muzeja u Zagrebu, u središnjici Ujedinjenih naroda u New Yorku, u organizaciji Stalne misije Republike Hrvatske pri Ujedinjenim narodima u New Yorku. Otvaranje izložbe i nastup solista Ansambla LADO održan je 21. svibnja 2024. godine.

Izložba Etnografskog muzeja u Zagrebu Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-ovim listama, projekt je u kojem LADO sudjeluje godinama. Samo je u prošloj, 2023. godini ovaj projekt EMZ-a, uz nastupe Lada, posjetio Maltu i Australiju, čime je potvrdio jak međunarodni ugled i prepoznatljivost. Etnografski muzej Zagreb i Ansambl LADO ovim projektom, izložbom i izvedbama sudjeluju u kulturnoj promidžbi Republike Hrvatske, u suradnji s diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u svijetu. Navedeno događanje u New Yorku je u organizaciji Stalne misije Republike Hrvatske pri Ujedinjenim narodima u New Yorku. Solisti Ansambla LADO uveličali su otvorenje izložbe upravo kulturnim dobrima koja je UNESCO uvrstio na svoje liste nematerijalne kulturne baštine, a nastup u zgradi Ujedinjenih naroda predstavlja izniman kulturni i diplomatski događaj. Ovim putem posebno zahvaljujemo stalnom predstavniku i veleposlaniku Republike Hrvatske, gospodinu Ivanu Šimonoviću te predstavnicima diplomatskog predstavništva koje je omogućilo da se izložba predstavi u UN-u.

Projekt je ostvaren uz financijsku potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Zagreba – Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo te vlastitim sredstavima Ansambla LADO. Nakon otvaranja postava u Ujedinjenim narodima, planirano je da izložba u organizaciji diplomatsko-konzularnih predstavništava RH bude predstavljena diljem Sjedinjenih Američkih Država i Kanade.

Trg Republike Hrvatske 6a, 10000 Zagreb, Hrvatska
OIB: 28251263363
MB: 3213862
Tel: +385 1 4828 472, 4828 473; Fax: +385 1 48 28 474
E-mail: lado@lado.hr
IBAN: HR6123600001101270924, Zagrebačka banka


Partneri

"Folklor je kao i livada, puna raznobojnog poljskog cvijeća, ništa u njem nije isto, uvijek je sve novo, uvijek je malo drugačije i još ljepše..." - Zvonimir Ljevaković