Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske
72 godina djelovanja

Otvorena jesenska koncertna sezona

Otvorena jesenska koncertna sezona

Uz brojne održane koncerte diljem Lijepe naše koje je LADO održao u prvom dijelu godine, posebno valja istaknuti onaj u Areni Zagreb koji ćemo pamtiti kao najveći koncert Ansambla LADO ikad održanim u Hrvatskoj.

Koncertom u slovenskom Ptuju održanom u subotu 16. rujna te zajedničkim koncertom s Ansamblom Śląsk iz Poljske održanim u KD V. Lisinskog, Ansambl LADO otvorio je jesensku koncertnu sezonu.

Već 22. rujna očekuje se kratki vokalno instrumentalni nastup u sklopu proslave 20. rođendana akcije „Kupujmo Hrvatsko“ koja će se 21. i 22. rujna održavati na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu u organizaciji Hrvatske gospodarske komore.

Listopad je rezerviran za gostovanja u Kanadu u sklopu kojih će LADO nastupiti u nekim od najpoznatijih dvorana na istočnoj obali Sjeverne Amerike, od kojih su neke već rasprodane. Ovaj veliki projekt ne bi bio izvediv bez podrške vodećih institucija u državi, sponzora i donatora. Radi se o jedinom takvom predstavljanju hrvatske tradicijske kulture ove godine u svijetu i odvija se pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Pokrovitelji projekta su Ministarstvo kulture, Grad Zagreb, Turistička zajednica grada Zagreba, Hrvatska gospodarska komora, dok je sponzor Hrvatska elektroprivreda koja je također prepoznala važnost predstavljanja hrvatske baštine u svijetu. Program Ispod duba stoljetnoga moći će vidjeti građani Windsdora, Mississauge i Montreala.

Po povratku iz Kanade, ansambl očekuje sudjelovanje na četverodnevnoj konferenciji u Beogradu koja će okupiti nacionalne folklorne ansamble južne Europe upravo s ciljem promicanja znanja i iskustva iz područja glazbene, plesne i vokalne tradicije.

U rođendanskom mjesecu se očekuje nekoliko koncerata na kojima će se prikazati poznate, antologijske koreografije s repertoara Ansambla LADO, poput „Starih splitskih plesova“, „Ladarki“, „Prigorskih plesova“, „Ej, sviraj Pavo“ i dr.

Program Ispod duba stoljetnoga LADO će izvesti i za dalmatinsku publiku u Spaladium Areni u Splitu 1. prosinca.

Koncertnu sezonu 2017. će završiti tradicionalnim božićnim koncertima. Ovogodišnji koncerti pod nazivom Radujte se narodi LADO će izvesti u šest hrvatskih gradova.

Partneri

"Folklor je kao i livada, puna raznobojnog poljskog cvijeća, ništa u njem nije isto, uvijek je sve novo, uvijek je malo drugačije i još ljepše..." Zvonimir Ljevaković