Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske
72 godina djelovanja

Ansambl LADO u Poljskoj prezentirao ljepotu hrvatskih tradicijskih plesova i pjesama

Ansambl LADO u Poljskoj prezentirao ljepotu hrvatskih tradicijskih plesova i pjesama

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO vratio se s kraće turneje po Poljskoj gdje je zajedno s poljskim folklornim Ansamblom pjesama i plesova Śląsk Stanisława Hadyne održao koncerte u Koszęcinu, Krakówu i Katowicama.

Prvi ovogodišnji koncert u Poljskoj LADO je održao 27. lipnja u off programu festivala "Śląsk Days" Koszęcin. LADO je nastupio s cjelovečernjim koncertom uz oduševljenje i pljesak publike već od prve minute Ladova izlaska na scenu. Osobito oduševljenje publike izazvala je skladba Zelinski muzikaši u izvedbi orkestra Lada te koreografija Bunjevačko momačko kolo. Ansambl LADO prilikom svojeg boravka u Koszęcinu, imao je čast biti ugošćen u rezidencijalnoj palači Ansambla Śląsk koja je obnovljena sredstvima Europske unije te predstavlja sjedište Ladovih domaćina.

Naredni koncert održan je 29. lipnja u dvorani kongresno-koncertnog centra u Krakowu koja u redovnom kapacitetu prima i do 2.000 gledatelja. Prema riječima g. Pawela Wlodarczyka, počasnog konzula Republike Hrvatske u Poljskoj, zahtjevna krakovska publika reagirala je s brojnim pohvalama Ladovu programu i profesionalnoj izvedbi.

Posljednji zajednički nastup dvaju ansambala održan je u Katowicama 30. lipnja u prostoru gradskog kulturnog centra, a završio je stajaćim ovacijama publike. Nadvojvodstvo šleske pokrajine je između dvaju nastupa uručilo nagrade učenicima koji su pobijedili na kvizovima znanja o Hrvatskoj.

Koncerti su bili održani u organizaciji Konzulata Republike Hrvatske u Krakówu u partnerstvu s gradovima Krakówom i Katowicama, šleskim vojvodstvom i u suradnji s ansamblom Śląsk te uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. LADO je izvodio cjelovečernji program plesova, pjesama i skladbi iz cijele Hrvatske obuhvativši gotovo sve hrvatske regije podjednako zastupivši zaštićenu kulturnu baštinu s popisa UNESCO-a i liste Ministarstva kulture RH.

Valja spomenuti kako su na inicijativu počasnog konzula Pawela Wlodarczyka koncerti u Krakówu i Katowicama bili humanitarnog karaktera, a prihod od prodaje ulaznica namijenjen je obnovi potresom oštećenih zgrada u gradu Zagrebu. Na koncertu u Krakowu puštena je i videosnimka novog zagrebačkog gradonačelnika g. Tomislava Tomaševića koji se zahvalio na organizacijskoj pomoći grada Krakowa i solidarnosti svih gledatelja koji su kupnjom ulaznice za Ladov koncert pomogli u prikupljanju sredstava za obnovu zgrada oštećenih potresom. Valja spomenuti i kako su Krakow i Zagreb gradovi prijatelji od 1975. godine što je istaknuto i prilikom uvodnih govora.

Ova turneja trebala se održati prošle godine povodom obilježavanja hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, a ravnateljica Ansambla LADO Ileana Jurin Bakotić iskazala je zadovoljstvo održanim koncertima. „Posebno nam je drago jer smo i izvan granica Hrvatske mogli sudjelovati na humanitarnim koncertima koji zaista dokazuju veliku solidarnost i prijateljske između naših dviju zemalja. Nadamo se kako će se i dalje održati povoljna epidemiološka situacija te kako ćemo već u studenome ove godine moći ponovno ugostiti ansambl Śląsk u Hrvatskoj“, rekla je Jurin Bakotić. Glavni ravnatelj poljskog ansambla g. Zbigniew Cierniak izrazio je osobito zadovoljstvo nastavkom suradnje te izrazio želju ponovno ugostiti LADO u Poljskoj kao i svim budućim projektima koji se već zajednički pripremaju.

LADO je posljednji put posjetio Poljsku 2012. godine, a posljednji susret s ansamblom Śląsk zbio se u rujnu 2017. godine u Zagrebu na zajedničkom koncertu u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u sklopu Śląskove turneje „Hello, hello Folks!“.

Koliko su jake veze Poljske i Hrvatske upućuje i podatak kako je počasni konzul Wlodarczyki u Krakowu otvorio „Malu Hrvatsku“. Radi se o prostranom parku posvećenom Hrvatskoj, s plažom i rekreacijskom zonom, Avenijom hrvatskih zvijezda, uglednika koji povezuju naše dvije zemlje, kao i niz sadržaja koji nude informacije o Hrvatskoj.

Termini održanih koncerata:

  • 27.6.2021. - Koszęcin – plesni koncert u off programu "Śląsk Days" Koszęcin
  • 29.6.2021. – Krakow - ICE Krakow Congress Centre
  • 30.6.2021. - Katowice – Katowice City of Gardens - Institution of Culture

Partneri

"Folklor je kao i livada, puna raznobojnog poljskog cvijeća, ništa u njem nije isto, uvijek je sve novo, uvijek je malo drugačije i još ljepše..." Zvonimir Ljevaković