Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske
74 godine djelovanja

Održan Carpe diem u Ansamblu LADO

Održan Carpe diem u Ansamblu LADO

Izuzetno zanimljiv i poučan Carpe Diem održao se danas u Ansamblu narodnih plesova i pjesama LADO Hrvatske u njihovim prostorijama u Zagrebu. U 2 sata trajanja, imali smo prilike čuti ravnatelja Ansambla Lado, Krešimira Dabu i višu stručnu savjetnicu za odnose s javnošću i marketing, Liviju Zgurić koji su nam organizirali prezentaciju o djelovanju ove ustanove u kulturi i jedinog nacionalnog profesionalnog folklornog ansambla u državi.

Uz zanimljive informacije, poput one da vrlička nošnja teži i do 20 kilograma te da su pokreti, koji se na pozornici čine jednostavnima, zapravo veoma teški za izvesti, doznali smo nešto više i o samoj povijesti Lada. Lado je arhaična slavenska riječ koja je često korištena kao pripjev u starim obrednim pjesama sjeverozapadne Hrvatske, a sinonim je riječima sa značenjem dobar, drag i mio. Zvonimir Ljevaković je godine 1949. utemeljio Ansambl narodnih plesova i pjesama LADO (tadašnjega Državnoga zbora narodnih plesova i pjesama) i sve do umirovljenja 1973. bio njegov dugogodišnji umjetnički ravnatelj. Svoj prvi nastup, Lado je održao daleke 1950. godine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, a prva međunarodna turneja bila je iste godine u Švicarskoj. Lado danas broji čak 39 vrhunskih plesača, koji su istodobno i izvanredni pjevači, s lakoćom se transformiraju iz plesnog ansambla u reprezentativan folklorni zbor, a 14 odličnih glazbenika svira pedesetak tradicijskih i klasičnih instrumenata. Na njihovoj smo probi koreografije „Podravski svati“ imali prilike prisustvovati upravo danas u sklopu projekta Carpe Diem, a pozdravio nas je Andrija Ivančan, umjetnički voditelj. Vesela i emotivna koreografija, ostavila je sve pristutne bez teksta. Budući da se radi o zahtjevnom projektu, rečeno nam je kako svi plesači vježbaju svaki dan jer moraju biti u najboljoj formi za nastupe. Saznali smo da se audicije održavaju onda kada netko od plesača pjevača ode u mirovinu ili ako je netko od njih na dužem bolovanju. Zanimljiva je činjenica što svi oni, zbog zahtjevnosti posla, imaju beneficirani radni staž. Za posjetitelje je također bilo organizirano i razgledavanje bogate Ladove riznice narodnih nošnji gdje smo doznali na koji se način nošnje održavaju te kako ih plesači moraju paziti jer se radi o nekim veoma starim primjercima od kojih neki datiraju iz 19. stoljeća. Sve narodne nošnje su originali ili „moderni originali“ i služe kao kostimi ansamblu na svim nastupima. Zbog toga mnogi kažu kako je Ansambl LADO „putujući muzej.“ Na samom kraju druženja, naši domaćini su nam pripremili tortu i šampanjac za proslavu 67. rođendana Anasambla LADO.

Projekt Carpe diem organizira Hrvatska udruga za odnose s javnošću za sve svoje članove, hrvatske stručnjake za odnose s javnošću, kao jednu od pogodnosti u smislu upoznavanja rada komunikacijskih odjela i aktivnosti te predstavljanja aktivnosti u području komuniciranja s javnošću drugih organizacija i tvrtki. Glavni cilj je upravo zajednička organizacija tvrtke koju se posjećuje i Hrvatske udruge za odnose s javnošću. Članovi HUOJ-a time dobivaju izvrsnu priliku upoznati rad drugih kompanija, a s druge strane te ih kompanije možda potaknu na pozitivne promjene u vlastitim organizacijama. HUOJ je do sada imao samo pozitivna iskustva s Ladom, primjerice, za članove HUOJ-a ulaznice za koncert za 56. Rođendan u Lisinskom su se mogle kupiti na blagajni dvorane po promotivnoj cijeni. Budući da se radi o izvrsnom projektu te njihovom timu, HUOJ se raduje mogućim budućim suradnjama s Ladom!

Tekst: Simona Turudić, HUOJ

Partneri

"Folklor je kao i livada, puna raznobojnog poljskog cvijeća, ništa u njem nije isto, uvijek je sve novo, uvijek je malo drugačije i još ljepše..." Zvonimir Ljevaković