Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske
73 godina djelovanja

Dugogodišnji umjetnički voditelj Ivan Ivančan oprašta se od Ansambla LADO

Dugogodišnji umjetnički voditelj Ivan Ivančan oprašta se od Ansambla LADO

Svečanim godišnjim koncertima koje Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO tradicionalno održava u studenome, umjetnički voditelj Ivan Ivančan završava svoju 41 godinu dugu umjetničku karijeru. Tijekom njegova umjetničkog vođenja Ansambla LADO na repertoar je postavljeno više od 40 koreografija i više od četiri stotine glazbenih brojeva svjetovnog i sakralnog karaktera raznih autora.

Ivančan je pripremio stotine cjelovečernjih i manjih (plesnih, vokalno-instrumentalnih, vokalnih i instrumentalnih) programa za domaće i inozemne turneje, ljetne turneje i posebne prigode. Kreirao je tridesetak tematskih cjelovečernjih koncerata od kojih je jedan i „Hod kroz god“ kojeg će ove godine LADO reprizirati povodom desete godišnjice izvedbe, ali u novom produkcijskom ruhu za koje će se svojim ilustracijama pobrinuti umjetnik Zdenko Bašić.

Glazbeno-scenski program HOD KROZ GOD svojevrsno je putovanje kroz godinu dana hrvatskih običaja i blagdana. Kroz plesne koreografije i napjeve koje Ansambl LADO njeguje u svom repertoaru, prošetat ćemo kroz četiri godišnja doba: od poklada preko korizmenih običaja do Uskrsa, od Jurjeva i Duhova do Ivanja, od Velike Gospe preko žetvenih i svadbenih običaja do Božića. U programu je zastupljen i dio hrvatske zaštićene nematerijalne baštine s liste UNESCO-a kao što su Kastavski zvončari, Za križen, Slavonske kraljice i dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskoga primorja.

U nastavku donosimo raspored nastupa:

15.11. Delnice, Dom sportova, 19:30h

18.11. Zagreb, KD Vatroslava Lisinskog, 19:30h

22.11. Zagreb, HNK, 19:15h

26.11. Varaždin, HNK, 19:30h

Partneri

"Folklor je kao i livada, puna raznobojnog poljskog cvijeća, ništa u njem nije isto, uvijek je sve novo, uvijek je malo drugačije i još ljepše..." Zvonimir Ljevaković