75 godina djelovanja

IN MEMORIAM Ivan Dabac

Folklorna plesna umjetnost ostala 28. ožujka bez još jednog velikog umjetnika. U Zagrebu je nakon kratke i teške bolesti u 76. godini preminuo Ivan Dabac, dugogodišnji član Ansambla LADO. Za vrijeme svoje umjetničke karijere duge preko dva desetljeća slovio je kao jedan od najboljih plesača u povijesti našeg ansambla. Bio je umjetnik izvanredne scenske kulture i držanja, sjajne tehnike i profinjenog stila, a nadasve iznimne ljubavi i zanosa kojim je zračio na brojnim domaćim i svjetskim pozornicama.

Ivan Dabac od samih je početaka svog profesionalnog plesnog angažmana pokazivao i izuzetnu sposobnost za pedagoški rad. Uvijek je bio spreman pomoći mladim plesačima koji su tek počinjali svoj plesački staž. Strpljivo i s puno smisla objašnjavao im je kako na najbolji način savladati tehniku i stil pojedinog plesnog elementa, kako ga kasnije primijeniti u koreografiji, a zatim konačno i na sceni. Tu je svoju pedagošku sposobnost najprije iskazao kao umjetnički voditelj i koreograf KUD-a "Vilim Galjer", koji je pod njegovim stručnim vodstvom godinama bio u samom vrhu hrvatskog folklornog amaterizma, a zatim kao plesni voditelj i asistent umjetničkog ravnatelja Ansambla LADO, Hanibala Dundovića.

Kada se na zagrebačkoj Školi za klasični balet 1983. godine osnovao Odjel za narodne plesove, Ivan Dabac je svoju izvanrednu pedagošku sposobnost i ljubav prema narodnom plesu kao nastavnik prenio na generacije mladih plesača od kojih je veliki broj kasnije nastavio svoju profesionalnu karijeru u LADU.

Ivan Dabac sahranjen je 1. travnja u rodnim Dapcima kod Čazme, ispraćen stotinama svojih folkloraša ladovaca, galjeraša i nekadašnjih učenika koji su ga prigodnim govorima, pjesmom i ljubavlju ispratili na vječni počinak.

Dragi Ivane, vječna ti slava i hvala!

Tvoj LADO

Trg Republike Hrvatske 6a, 10000 Zagreb, Hrvatska
OIB: 28251263363
MB: 3213862
Tel: +385 1 4828 472, 4828 473; Fax: +385 1 48 28 474
E-mail: lado@lado.hr
IBAN: HR6123600001101270924, Zagrebačka banka


Partneri

"Folklor je kao i livada, puna raznobojnog poljskog cvijeća, ništa u njem nije isto, uvijek je sve novo, uvijek je malo drugačije i još ljepše..." - Zvonimir Ljevaković