Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske
75 godina djelovanja

Izložba fotografija u Muzeju za umjetnost i obrt

Izložba fotografija u Muzeju za umjetnost i obrt

Izložbom fotografija Petre Slobodnjak pod nazivom LADO / RELJEFI / TRAGOVI koja će se moći pogledati u Muzeju za umjetnost i obrt od 7. do 24. veljače, Ansambl LADO započinje svoju sezonu 2019. u kojoj obilježava 70 godina svog umjetničkog djelovanja.

Ansambl LADO sedam desetljeća obavlja svoju zadaću čuvara i interpreta najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije i u tom je periodu surađivao s mnogim poznatim fotografskim imenima poput Damira Fabijanića, Toše Dapca, Marije Braut, Aleksandra Saše Novkovića, Ive Pervana i Ivana Balića Cobre.

Izložba LADO / RELJEFI / TRAGOVI rezultat je trogodišnje suradnje ovog jedinog profesionalnog folklornog ansambla s nagrađivanom i talentiranom umjetnicom Petrom Slobodnjak koja je u Ladovim umjetnicima pronašla izvor inspiracije za stvaranje fotografskih djela koje svjedoče izvedbenu tradicijsku umjetnost na najvišoj izvođačkoj razini. Sinergija plesača pjevača, glazbenika i fotografkinje Petre Slobodnjak rezultirala je umjetničkim djelima koja tumače priču o izvedbenoj folklornoj umjetnosti ispred i iza scene, a impresivni kadrovi govore o plesnom tradicijskom nasljeđu koji na ovaj način ostaje sačuvan za vječnost.

„Izložba LADO / RELJEFI / TRAGOVI rasla je kroz tri godine suradnje s Ansamblom LADO, a svaki susret je bio impuls za novi segment izložbe. Posebno je zadovoljstvo interpretirati raskoš Ladovih nastupa kroz vlastiti senzibilitet i vizualno asocirati koreografije s njihovim podnebljem. Ovim putem zahvaljujem svim suradnicima na projektu, a posebno Krešimiru Dabi, bivšem ravnatelju Lada i ključnoj osobi u stvaranju ideje o izložbi, na ukazanom povjerenju.“, izjavila je Petra Slobodnjak.

Izložba svoj put započinje u jednom od najreprezentativnijih zagrebačkih prostora, no tu ne završava. Namjera je, u godini obilježavanja Ladovih 70 godina umjetničkog djelovanja, izložbu predstaviti i u drugim muzejima diljem Hrvatske s ciljem predstavljanja izvedbene folklorne umjetnosti kroz umjetničku fotografiju.

˝Započeti godinu izložbom umjetničkih fotografija naše dugogodišnje suradnice, posebna je najava bogate koncertne sezone koja će za LADO, u slavljeničkoj godini, biti iznimno važna. Prepoznavši važnost suradnje, ali i kvalitete onoga predstavlja LADO kao jedina takva ustanova u kulturi, Muzej za umjetnost i obrt, na čelu s ravnateljem Miroslavom Gašparovićem, otvorio je vrata tradicijskoj kulturi predstavljenoj u formi fotografije kao samostalnog umjetničkog izraza, a Ladu je osobita čast početi svoje rođendansko obilježavanja upravo u muzeju koji je odraz stvaralačkog identiteta našeg grada i zemlje.˝ izjavila je ravnateljica Ansambla LADO, Ileana Jurin Bakotić.

Izložba će se održati pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

.

.

Iz teksta kustosice izložbe Ive Prosoli:

Petrine fotografije vrijedan su dokument o djelovanju Lada i njegovim izvedbama. One pokazuju dobro poznavanje repertoara i samih umjetnika, narodnih nošnji neprocjenjive vrijednosti te razumijevanje Ladovih koreografija i interpretacija, veliku umješnost prilikom snimanja u nemogućim uvjetima, potpuno ovladavanje svjetlom, odnosno mrakom pozornice.

No, fotografije Petre Slobodnjak nadilaze dokumentarno i govore prvenstveno onom što ples, odnosno glazba od davnina pa sve do danas u svojoj srži i jest, one govore o komunikaciji: s onostranim, s božanskim zaštitnikom, silom prirode ili pak s plesnim partnerom ili partnerima. I u konačnici s publikom. Za ovu izložbu iz bogatog su fonda fotografija Lada Petre Slobodnjak odabrani upravo oni trenuci koji o tome govore najdirektnije, a istovremeno poštuju specifičnosti scenske izvedbe. Tim su fotografijama pridruženi i pejzaži nastali na onim mjestima s kojih plesovi potječu te video radovi s isječcima plesova. Pritom se pejzaži doimlju dijelom kao stilizirani pokreti, dijelom kao nabori tkanine, (plesni) pokreti odražavaju toplinu zemlje, strogoću kamena ili mekoću mora, a sve zajedno slika je tradicijske baštine, žive, vibrantne, prodorne i beskonačne.

.

.

O autorici izložbe Petri Slobodnjak:

Petra Slobodnjak diplomirala je na Grafičkom fakultetu u Zagrebu, smjer dizajn grafičkih proizvoda. Do sada je imala je 6 samostalnih i dvadesetak grupnih izložbi fotografija. Dobitnica je nagrade Hrvatskog fotosaveza za najboljeg mladog autora. Za posljednju izložbu Rasprodaja koja je bila izložena u Galeriji ULUPUH dobila priznanje Hrvatskog dizajnerskog društva na izložbi hrvatskog dizajna 1718 u kategoriji Koncept inicijativa, kritički dizajn. Članica je HDD-a (od 2009.) i ULUPUH-a (2013. – Sekcija za multimediju i intermediju, 2017. Sekcija za fotografiju). Od 2016. godine je fotografkinja Ansambla narodnih plesova i pjesama LADO.

.

.

Impressum izložbe:

Organizator izložbe: Ansambl LADO, Muzej za umjetnost i obrt
Ravnateljica Ansambla LADO: Ileana Jurin Bakotić

Ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt: Miroslav Gašparović

Autorica izložbe: Petra Slobodnjak
Kustosica izložbe: Iva Prosoli, MUO
Stručna suradnica na izložbi: dr.sc. Iva Niemčić, Institut za etnologiju i folkloristiku
Likovni postav izložbe: Petra Slobodnjak, Iva Prosoli

Priprema fotografija za ispis: Petra Slobodnjak
Isprint fotografija: Fini print, COLOROOM
Tehnički postav izložbe: Tehnički tim MUO-a (voditeljica: Irma Huić)
IT: Zoran Svrtan
Video materijali: Alen Vuković
Urednice kataloga: Petra Slobodnjak, Iva Prosoli
Tekstovi u katalogu. Iva Prosoli
prijevod na engleski jezik: Leo Vidmar
Vizualni identitet izložbe i grafičko oblikovanje popratnog materijala i tiskovina: Petra Slobodnjak

Odnosi s javnošću i marketing: Livija Zgurić

Partneri

"Folklor je kao i livada, puna raznobojnog poljskog cvijeća, ništa u njem nije isto, uvijek je sve novo, uvijek je malo drugačije i još ljepše..." Zvonimir Ljevaković