75 godina djelovanja

Izložba LADO / RELJEFI / TRAGOVI dostupna online

Izložba Ansambla LADO od sada se može posjetiti i iz vlastitih domova. Zahvaljujući suradnji s Muzejom Slavonije i tvrtkom Culex napravljena je interaktivna, virtualna šetnja kroz izložbu LADO / RELJEFI / TRAGOVI.

Prema riječima Jesenke Ricl, zamjenice ravnatelja Muzeja Slavonije i muzejske pedagoginje, ovom izložbom duh Lada zauvijek je začarao prostore Muzeja Slavonije. „Autorica Petra Slobodnjak širom je otvorila vrata plesnih dvorana, a pjesma i pokret krenuli su na putovanje životopisnim hrvatskim krajolicima. Na sreću muzealaca, izložba je otvorena sredinom ožujka 2020. pred impozantnim brojem gostiju, tik uoči objave mjera za sprečavanje daljnjeg širenja epidemije koronavirusa. Već sutradan vrata Muzeja Slavonije su zatvorena, a veliki broj najavljenih posjetitelja ostao je uskraćen za doživljaj. Ipak, krizne situacije i neprilike često iznjedre rješenja koja uspješno smanjuju udaljenost između muzejskog sadržaja i posjetitelja. Suradnjom Muzeja Slavonije, Ansambla Lado i tvrtke Culex digitalni korisnici mogu koristeći tehnologiju virtualne šetnje istražiti izložbu LADO / RELJEFI / TRAGOVI u Muzeju Slavonije.“, ističe Ricl.

Virtualni obilazak simulacija je postojećeg mjesta uz pomoć uzastopnih videozapisa ili fotografija, koje se mogu pregledati u 360°, uključuje razne multimedijske elemente poput glazbe, zvučnih efekata i tlocrta koji pomažu u re-kreiranju realističnog prikaza stvarnosti. „Izložba LADO / RELJEFI / TRAGOVI stvara novo interaktivno iskustvo koje je korisniku dostupno u svakom trenutku. On-line virtualni obilasci sjajan su pristup izložbama jer su korisniku dostupni on-line te ih može pregledati u željenom vremenu, štede korisnikovo vrijeme, stvaraju dodatnu interakciju između korisnika i kulturne institucije, te omogućavaju uživanje u kulturnom sadržaju i u vrijeme kada su institucije zatvorene za posjetitelje.“, rekao je Mario Mikić - Vučak, CEO Culex

„Kako su planirani postavi izložbe u drugim gradovima Hrvatske ove godine bili odgođeni, odlučili smo izraditi virtualnu šetnju i tako ponuditi svim građanima Hrvatske i svijeta mogućnost upoznavanja s prelijepim fotografijama autorice Petre Slobodnjak i radom Ladovih umjetnika. Posebno nas veseli što će ova izložba koja je prošle godine najavila obilježavanje Ladovog 70-og rođendana biti dostupna i dalje i ostati trajni podsjetnik na okruglu obljetnicu našeg ansambla.“, rekla je ravnateljica Ansambla LADO Ileana Jurin Bakotić.

Trg Republike Hrvatske 6a, 10000 Zagreb, Hrvatska
OIB: 28251263363
MB: 3213862
Tel: +385 1 4828 472, 4828 473; Fax: +385 1 48 28 474
E-mail: lado@lado.hr
IBAN: HR6123600001101270924, Zagrebačka banka


Partneri

"Folklor je kao i livada, puna raznobojnog poljskog cvijeća, ništa u njem nije isto, uvijek je sve novo, uvijek je malo drugačije i još ljepše..." - Zvonimir Ljevaković