Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske
73 godina djelovanja

Jurica Petar Petrač novi je dirigent Ansambla LADO

Jurica Petar Petrač novi je dirigent Ansambla LADO

Jurica Petar Petrač novi je glazbeni voditelj-dirigent Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO. Petrač je službeno poziciju preuzeo od 2. srpnja 2022., a premijerno dirigiranje imat će u sklopu koncerta Ansambla na drugom izdanju festivala LADO na Mažurancu. Na ovoj poziciji Petrač je naslijedio Bojana Pogrmilovića, koji je Ladom ravnao posljednje četiri godine.

Jurica Petar Petrač magistrirao je glazbenu teoriju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 2009. godine, a 2021. na istoj je akademiji magistrirao i zborsko dirigiranje. Ansamblu LADO pridonijet će znanjem iz područja etnologije i kulturne antropologije te povijesti umjetnosti, koje je studirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Petrač je tijekom karijere pjevao u brojnim vokalnim ansamblima, a mnogima je bio umjetnički voditelj i dirigent - trenutno vodi klapu Cesarice i Oratorijski zbor crkve sv. Marka. Profesor je teorijskih glazbenih predmeta u Glazbenoj školi Blagoja Berse u Zagrebu. Dosadašnju karijeru obilježile su mu brojne nagrade i priznanja, od kojih su istaknute posljednje dvije prve nagrade i Grand Prix na zborskim natjecanjima 2020. u Zagrebu te dvije zlatne medalje na Europskim zborskim igrama (European Choir Games) 2017. u Latviji.

Petrač je izrazito entuzijastičan i raduje se preuzimanju Ansambla LADO: " Iznimna mi je čast surađivati s Ladom te vjerujem da ću, zajedno s umjetnicima ansambla, donijeti nove kreativne ideje koje će se uklopiti u tradiciju ansambla dugu 73 godine."

Partneri

"Folklor je kao i livada, puna raznobojnog poljskog cvijeća, ništa u njem nije isto, uvijek je sve novo, uvijek je malo drugačije i još ljepše..." Zvonimir Ljevaković