75 godina djelovanja

LADO godišnjim koncertom s dvije izvedbe oduševio publiku zagrebačkog HNK

Ansambl LADO nastupio je svojim godišnjim koncertom pred prepunim auditorijem Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, 10. i 11. studenog, povodom obilježavanja 74. godine umjetničkog djelovanja.
Svečani godišnji plesni koncert pod nazivom Drmeš, kolo, polka, zurka tematski je koncert kojim se, odabranim koreografijama i napjevima, tematizira plesna, glazbena i odjevna baština nizinske, središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Drmeš, kolo, polka i zurka najzastupljeniji su i nezaobilazni tradicijski plesovi pojedinih hrvatskih krajeva smještenih „među Savom, Dunavom i Dravom“ te uz njih. LADO je tako publiku u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu odveo na putovanje Posavinom, Moslavinom, Bilogorom, preko Slavonije sve do Baranje. Prije posljednje točke koncerta „Podravski svati“, od pozornice i aktivnog rada u Ansamblu LADO oprostili su se njegove legende i umjetnici, solistica Zrinka Bogat-Malus, glazbenik solist, primaš Orkestra Ansambla LADO, Željko Kravarščan te prvaci Dijana Banek i Dubravko Radić, koji su obilježili cijelu jednu epohu Ansambla. Koncert i oproštaj umjetnika izazvali su pozitivne reakcije publike, koja ih je nagradila ovacijama i gromoglasnim pljeskom. Koncert je svoju premijeru imao 6. studenog u HNK u Varaždinu te 8. studenog u Đurđevcu. Slijede izvedbe 16. studenog u Pisarovini, a zagrebačka publika novu priliku da gleda LADO imat će 21. studenog u 20 sati u KD Vatroslav Lisinski, za koje su ulaznice već odavno rasprodane. Rasprodan je i koncert u Slavonskom Brodu 28. studenog, a ostalo je ulaznica za jedini međunarodni datum ove serije koncerata, onaj u Pečuhu u impresivnom ambijentu Kodály Centera, za koji su ulaznice dostupne ovdje.

Svečani godišnji koncert Ansambla LADO jedinstvena je i, publici uvijek draga prilika da svjedoči praizvedbama i obnovljenim, antologijskim koreografijama jedinog nacionalnog profesionalnog ansambla.

Trg Republike Hrvatske 6a, 10000 Zagreb, Hrvatska
OIB: 28251263363
MB: 3213862
Tel: +385 1 4828 472, 4828 473; Fax: +385 1 48 28 474
E-mail: lado@lado.hr
IBAN: HR6123600001101270924, Zagrebačka banka


Partneri

"Folklor je kao i livada, puna raznobojnog poljskog cvijeća, ništa u njem nije isto, uvijek je sve novo, uvijek je malo drugačije i još ljepše..." - Zvonimir Ljevaković