Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske
72 godina djelovanja

LADO u programu obilježavanja Europske godine kulturne baštine 2018.

LADO u programu obilježavanja Europske godine kulturne baštine 2018.

Europski parlament i Vijeće Europske unije u svibnju prošle godine donijeli su Odluku o Europskoj godini kulturne baštine 2018.

Osnovni ciljevi ovog programa su otkrivanje vrijednosti kulturne baštine Europe od najranije dobi (Baština u školi), promicanje održivog kulturnog turizma (Turizam i baština) te korištenje istraživačkih, inovacijskih, znanstvenih i tehnoloških mogućnosti za bolje očuvanje i prezentiranje baštine (Znanost za baštinu).

Inicijativi se pridružila i Republika Hrvatska koja je tijekom 2017. godine provodila pripremne aktivnosti za događanja na državnoj, regionalnoj i lokalnoj razini sa zajedničkim ciljem podizanja svijesti o važnosti i značenju kulturne baštine. Ministarstvo kulture RH nastojat će, uz promicanje dijaloga i suradnje, obrazovanja i informacija o kulturnoj baštini, u ovaj program uključiti pojedince, udruženja građana i sve ostale relevantne institucije i ustanove.

Europska godina kulturne baštine u Republici Hrvatskoj svoj početak svečano obilježava izložbom „Vlaho Bukovac 1/3 – pariško razdoblje 1877. ‒ 1893.“ 18. siječnja u Galeriji Klovićevi dvori.

.

IDEJU REGRUTI I ANTOLOGIJA II

Ansambl LADO će svojim programima za sezonu 2018. „Ideju regruti“ te rođendanskim koncertom „Antologija II“ na sceni prezentirati zaštićena kulturna dobra upisana u Registar kulturnih dobara RH te na UNESCO-ove popise nematerijalne kulturne baštine svijeta sa svog repertoara te se time uključiti u ovaj program.

.

Više o projetku

Partneri

"Folklor je kao i livada, puna raznobojnog poljskog cvijeća, ništa u njem nije isto, uvijek je sve novo, uvijek je malo drugačije i još ljepše..." Zvonimir Ljevaković