75 godina djelovanja

Na Mendocino Folklore Campu 2016 predstavljeni hrvatski plesovi

California već desetljećima nudi jedinstven doživljaj međunarodne tradicijske kulture u SAD-u zahvaljujući pionirki folklornih plesnih kampova Madelynne Green koja je 60-ih godina prošlog stoljeća osnovala folklorni kamp u šumovitom Mendocinu.

Kao i svake godine, kamp je mjesto gdje glazba, običaji, folklor i tradicijska hrana tvore scenografiju jedinstvenosti različitih naroda. Kamp je smješten na sjevernoj šumovitoj obali Californije, udaljen 4 sata vožnje od San Francisca i izgleda kao da je u njemu vrijeme stalo. Temperature su, unatoč tome što je bio početak lipnja, u šumskom području bile prilično niske - slojevito odijevanje bilo nam je svakodnevica.

Mendocino camp

Ove godine, Ansambl LADO poslao je mene kao predavača hrvatskih tradicijskih plesova u periodu od 18. do 25. lipnja 2016. godine. Jednosatna predavanja su se održavala u Linscott Dance Hall dva puta na dan – u jutarnjim i večernjim satima. Svaku večer je za polaznike i predavače bio organiziran dance party s različitim temama uz živu glazbu koju je izvodio Camp Band.

Linscott Dance Hall

Moje radionice su obuhvaćale plesove Bilogore, Baranje, Međimurja, Zagorja, Dubrovnika i Bunjevačkih Hrvata. Broj polaznika na predavanjim se kretao od 20 do 30 zavisno o vremenu predavanja. Radionica je započinjala kratkim predavanjem o porijeklu i značajkama svakog pojedinog plesa, nakon čega se krenulo na praktičan rad, odnonso raščlanjivanje plesnih koraka, te uvježbavanje. Polaznici, sve redom američki državljani od 15 do 70 godina starosti, pokazivali su zamjetan interes za hrvatsku tradiciju što se najviše vidjelo u njihovom angažmanu i dobrom raspoloženju tijekom radionica. Bilo je zanimljivo vidjeti cijele obitelji koje se zajedno druže na ovakvim radionicama.

Predzadnjeg dana kampa organizirao sam Croatian Party pod nazivom Vidovdansko proštenje (kirvaj, dernek) u čast Sv. Vida, zaštitnika plesa i plesača. Samo proštenje proteklo je u vrlo zainteresiranoj atmosferi polaznika zbog prikaza tog običaja karakterističnog za sjeverozapadnu Hrvatsku. U plesnoj dvorani postavili smo neizostavne punktove - crkvu u kojoj se molilo svetom Vidu i šator s tamburašima u kojem se pjevalo, sviralo i slavilo. Podijelio sam medenjake i, kao dobar domaćin, zaplesao sa svakom polaznicom.

Lutkice na prozoru

Održali smo izbor najljepše nošnje koju je odnijela gospođa Lynnanne Miller iz Altadena, California, odjevena u originalnu posavsku nošnju pazeći pri tome na svaki mogući detalj kao što bi i naše Posavke pazile. Na dar je dobila originalni licitarski vijenac direktno iz Hrvatske.

Vjenčić

Nakon napornog tjedna i borbe s promjenom vremenske zone došlo je vrijeme za povratak. Iako to nisam očekivao, put kući mi se činio jednako dug kao i tjedan proveden u kampu. No imao sam vremena razmišljati o svemu što sam doživio, o iskustvima polaznika, o tome što se može napraviti još bolje.

Autor: Miljenko Piškorić, solist Ansambla LADO

Više o kampu

Trg Republike Hrvatske 6a, 10000 Zagreb, Hrvatska
OIB: 28251263363
MB: 3213862
Tel: +385 1 4828 472, 4828 473; Fax: +385 1 48 28 474
E-mail: lado@lado.hr
IBAN: HR6123600001101270924, Zagrebačka banka


Partneri

"Folklor je kao i livada, puna raznobojnog poljskog cvijeća, ništa u njem nije isto, uvijek je sve novo, uvijek je malo drugačije i još ljepše..." - Zvonimir Ljevaković