Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske
74 godina djelovanja

Nastavljena uspješna suradnja Ansambla LADO i Agencije za odgoj i obrazovanje

Nastavljena uspješna suradnja Ansambla LADO i Agencije za odgoj i obrazovanje

U prostorijama Ansambla LADO dana 5. i 6. veljače 2016. godine održan je stručni skup Nematerijalna kulturna baština u odgoju i obrazovanju na kojemu su se odgojno-obrazovni radnici iz predškolskih i školskih ustanova stručno usavršavali iz područja rada s djecom i učenicima na njegovanju baštine.

Skup je 5. veljače 2016. otvorio Ansambl LADO plesnom i vokalno-instrumentalnom šetnjom kroz sva četiri etnokoreološka područja Hrvatske te svojim pozdravnim govorima ravnatelj Ansambla LADO Krešimir Dabo i pomoćnica ravnateljice Agencije za odgoj i obrazovanje Tihana Šimunić, oboje ističući važnost njegovanja i čuvanja kulturne baštine u odgojno-obrazovnom sustavu te zadovoljstvo suradnjom Ansambla LADO i Agencije na tom području.

Šezdesetak polaznika imalo je priliku pobliže se upoznati se s pojmom nematerijalne baštine i implementiranjem mnogobrojni aktivnosti u sustav odgoja i obrazovanja kako bi se od najranije dobi razvilo razumijevanje i poštivanje tradicije. Nacionalna baština neprocjenjivo je važna za očuvanje identiteta.

Predavanja na navedenu temu pripremili su stručnjaci poput Tvrtka Zebeca i Ive Niemčić s Instituta za etnologiju i folkloristiku, Martine Šimunković iz Ministarstva kulture, kustosice Etnografskog muzeja Željke Jelavić te dugogodišnjeg umjetničkog voditelja Ansambla LADO Ivana Ivančana.

Radionice tradicijskog odijevanja, pjevanja, dječjeg stvaralaštva, plesa i glazbe, uz umjetnike Ansambla LADO Dražena Kurilovčana, Verice Radić, Dubravka Radića, Alana Kanskog, Stjepana Večkovića, Petre Matutinović i Alena Šuškovića, održali su i ravnatelj Posudionice i radionice narodnih nošnji Josip Forjan te učitelj glazbene kulture u osnovnoj školi Sesvetska Sela Tomislav Habulin. Stručna voditeljica programa je znanstvena suradnica Instituta za etnologiju i folkloristiku Irena Miholić.

Partneri

"Folklor je kao i livada, puna raznobojnog poljskog cvijeća, ništa u njem nije isto, uvijek je sve novo, uvijek je malo drugačije i još ljepše..." Zvonimir Ljevaković