75 godina djelovanja

Novi datumi izvedbi koncerta „Ladom po svijetu“

Nakon ljetne pauze, Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO ponovno pleše!

Premijerni koncert „Ladom po svijetu“ koji je izveden pred zagrebačkom publikom u sklopu festivala LADO na Mažurancu, Bjelovaru, Malom rimskom kazalištu u Puli, Tvrđavi svetog Mihovila u Šibeniku te u Zagvozdu, dobiva nove datume. Tako će ovaj poseban koncert biti izveden 27. rujna na Trgu Vatroslava Lisinskog u Osijeku, a ulaz na koncert je slobodan. Izvedbe se nastavljaju 29. rujna u Lipiku u Sportskoj dvorani Lipik. Nakon Osijeka i Lipika, LADO se vraća u Zagreb i to koncertom u suradnji s medijskim partnerom Večernjim listom, 1. listopada 2023. u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Koncert je skoro rasprodan, a manji broj ulaznica dostupan je putem sustava Ulaznice.hr Posljednja izvedba koncerta Ladom po svijetu bit će u Plesnoj dvorani Ansambla LADO na Trgu Republike Hrvatske 6a, u sklopu manifestacije Dani europske baštine „Živa baština“. Ulaz na koncert bio je slobodan uz prethodnu najavu te je zbog velikog interesa koncert popunjen nedugo nakon objave datuma izvedbe. Ovaj spektakularan program odraz je otvorenosti Ansambla LADO inovativnim i različitim umjetničkim, glazbenim i plesnim, formama. Program je nastao u suradnji s autorima koji su inspiraciju pronašli u tradicijskoj glazbi i plesovima drugih zemalja i naroda. Ladom po svijetu donosi napjeve iz poznatog ciklusa Pjesme naroda Europe, ali i nove koreografije, plesna i glazbena djela nastala za potrebe ovog posebnog programa. Program donosi neke koreografske klasike koje je Ansambl LADO posljednji put izvodio krajem 80-ih godina 20. stoljeća. LADO tako svojoj vjernoj publici donosi obnovljenu koreografiju Pod goro to Kaninovo – rezijanski plesi. Uz spomenutu koreografiju, premijerno će biti izvedena i tri plesno-glazbena djela čije autorstvo potpisuje koreografkinja Tina Vrtar Stipić, skladatelj Krešimir Seletković i kostimografkinja Martina Ptičar. Riječ je o atraktivnim koreografijama karakternih plesova, podvrstom klasičnog baleta, a koji svoje korijene vuku iz narodnih plesova, nadahnute talijanskim, španjolskim i mađarskim folklorom. U sklopu ovog programa LADO će izvesti i dvije hrvatske, publici omiljene koreografije.

"Uzevši u obzir specifičnosti te osobito plesne i glazbene stilske karakteristike tradicijskih umjetnosti koje nisu dio naše, hrvatske kulturne baštine, Lado će ponešto drugačijim programom, opetovano i na zajedničku radost publike i izvođača, pokazati velike izvedbene mogućnosti, svestranost i talent naših umjetnika", izjavio je umjetnički voditelj ansambla LADO, Krunoslav Šokac.

Trg Republike Hrvatske 6a, 10000 Zagreb, Hrvatska
OIB: 28251263363
MB: 3213862
Tel: +385 1 4828 472, 4828 473; Fax: +385 1 48 28 474
E-mail: lado@lado.hr
IBAN: HR6123600001101270924, Zagrebačka banka


Partneri

"Folklor je kao i livada, puna raznobojnog poljskog cvijeća, ništa u njem nije isto, uvijek je sve novo, uvijek je malo drugačije i još ljepše..." - Zvonimir Ljevaković