Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske
75 godina djelovanja

Počinje ljetna turneja Borna Šercar's Jazziana Croatica feat. LADO

Počinje ljetna turneja Borna Šercar's Jazziana Croatica feat. LADO

Ansambl LADO ove godine ne upućuje samo na diverzitet i bogatstvo hrvatske tradicijske umjetnosti, već se suvereno otvara novim umjetničkim formama i žanrovima, hrabro zagovarajući njihovu hibridnost. Ove godine svjedočili smo dvadesetoj obljetnici pomalo avangardnog i futurističkog projekta - LADO Electro, u kojem je tradicijska umjetnost nošena eklekticizmom elektronske glazbe pokazala mogućnost transformacije i aktualnost svog temeljnog obilježja kojeg struka označava ishodištem.

Umjetničko preispitivanje i kontinuirano traganje u novom je projektu spojilo tradicijsku, etno glazbu s jazzom. Borna Šercar i njegova Jazziana Croatica, udruženi moćnim vokalima Ladarica tako su utkali put onome što je danas poznato pod imenom "Untamed", albumom koji donosi 10 jakih pjesama koje čuvaju od zaborava, ali i ponovno dovode u fokus, neke od najljepših hrvatskih bajki, mitova i legendi. Tekstove i aranžmane potpisuje Šercar, ali puninu sadržaja i svu njegovu ekspresivnost duguje upravo suradnji s jazz glazbenicima i vokalnim izvedbama ženskog dijela, ali i glazbenika Ansambla LADO, koje uspijevaju na još jedan način u njegovoj temeljnoj ulozi, a to je očuvanje i scenska interpretacija bogate hrvatske plesne i glazbene tradicije. Ovaj umjetnički projekt do sada je na sceni oduševio zagrebačku Tvornicu Kulture, nakon čega je uslijedio koncert unutar zidina srednjovjekovnog Medvedgrada. Potaknuti afirmacijom publike, Borna Šercar's Jazziana Croatica feat. LADO kreću na ljetnu turneju. Prva postaja je Novalja, 29. lipnja, nakon koje 30. lipnja nastupaju u Bolu na Braču, na kojem ostaju i 1. srpnja u Selcima. Turneja se nastavlja 2. srpnja u Šibeniku na Tvrđavi Barone i 21. srpnja u Grožnjanu.

Kako izgleda kada jazz i etno pričaju mitove o vilama, vješticama, divovima i mitskim bićima - najbolje je da u svom kalendaru rezervirate datum za neku od nadolazećih izvedbi. Više o pojedinim koncertima pročitajte ovdje.

Partneri

"Folklor je kao i livada, puna raznobojnog poljskog cvijeća, ništa u njem nije isto, uvijek je sve novo, uvijek je malo drugačije i još ljepše..." Zvonimir Ljevaković