Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske
75 godina djelovanja

Pozivamo vas na koncerte „LADO I TANEC“

Pozivamo vas na koncerte „LADO I TANEC“

Počinje ljetna turneja dva nacionalna ansambla LADO i TANEC, koji će ovaj tjedan održati tri zajednička koncerta. Svi koncerti održat će se na otvorenom, a LADO i TANEC publici će pružiti najbolje od hrvatske i makedonske tradicijske umjetnosti. Koncerti će se održati u sklopu najvažnijih kulturnih događanja u Republici Hrvatskoj.

Premijerna izvedba koncerta LADO I TANEC bit će u četvrtak, 14. srpnja 2022. u Slavonskom Brodu u 21 sat. Koncert će se održati na platou Kazališno-koncertne dvorane Ivane Brlić-Mažuranić, u sklopu 33. Brodskog glazbenog ljeta. Nakon koncerta u Slavonskom Brodu, druga postaja je Zagvozd u subotu, 16. srpnja gdje će ansambli nastupiti na Trgu glumaca u 21 sat na 25. Glumcima u Zagvozdu. Ulaz na oba koncerta je slobodan. Vrhunac turneje nastup je na 68. Splitskom ljetu u nedjelju, 17. srpnja 2022. U posebnom ambijentu splitskog Sustipana, dva ansambla dat će presjek svojih najpoznatijih, antologijskih koreografija. Posebnost splitskog koncerta je i nastup FA Jedinstvo, jednog od najstarijih kulturnih udruženja u Hrvatskoj, koji će biti svojevrsna uvertira u scensku reprezentaciju Lada i Taneca, koji na scenu donose dvije potpuno različite kulture. Ulaznice za splitsku izvedbu dostipne su online putem službene stranice manifestacije 68. Splitsko ljeto.

LADO i TANEC, čije ime simbolizira makedonski narodni ples (oro), odavno su prepoznati kao ambasadori vlastitih zemalja po cijelome svijetu. Ovaj folklorni crossover dokaz je ne samo predanosti i neumornog pristupa radu, gotovo stalnom propitkivanju sraza povijesti i budućnosti kroz tradicijsku umjetnost, već se postavlja kao zalog za budućnost, simbolika suradnje i ujedinjenja na točki gdje oboje uživaju neupitan status izvrsnosti - plesu. Vidimo se u Slavonskom Brodu, Zagvozdu i Splitu!

Partneri

"Folklor je kao i livada, puna raznobojnog poljskog cvijeća, ništa u njem nije isto, uvijek je sve novo, uvijek je malo drugačije i još ljepše..." Zvonimir Ljevaković