Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske
74 godine djelovanja

Predstavljena knjiga LADO - Hrvatska tradicijska glazbala i sastavi

Predstavljena knjiga LADO - Hrvatska tradicijska glazbala i sastavi

Na Interliberu predstavljena nova knjiga LADO - Hrvatska tradicijska glazbala i sastavi

Tijekom 40. međunarodnog sajma knjiga i učila Interliber predstavljena je knjiga LADO - Hrvatska tradicijska glazbala i sastavi u izdanju Školske knjige.

Riječ je o monografiji s četiri kompaktne ploče s gotovo 130 glazbenih brojeva, po prvi puta zapisanim notnim zapisima od strane voditelja orkestra Alana Kanskog, glazbenika solista Stjepana Večkovića i korepetirora Antuna Kotteka i bogatim fotografskim materijalima.

Zanimljivo je spomenuti da su u monografiji predstavljena 34 glazbena sastava i više od 70 različitih tradicijskih instrumenata. Ovo veliko izdanje ne bi bilo moguće bez autora projekta, nedavno umirovljenog umjetničkog voditelja Ansambla LADO Ivana Ivančana koji je na materijalu radio više od tri godine.

Knjigu su predstavili urednica u Školskoj knjizi Miroslava Vučić, autor projekta Ivan Ivančan te stručna suradnica dr. sc. Irena Miholić s Instituta za etnologiju i folkloristiku koja je svojim stručnim tekstovima doprinijela stvaranju ovog djela. O tome kako je uspostavljena suradnja sa Školskom knjigom i što ovo djelo znači za Hrvatsku govorili su predsjednik Nadzornog odbora Školske knjige dr. sc. Ante Žužul i ravnatelj Ansambla LADO Krešimir Dabo.

Predstavljanje ne bi bilo toliko upečatljivo bez nastupa četrnaest glazbenika Orkestra Lada zahvaljujući čijim virtuoznim izvedbama svi Ladovi koncerti ostaju zapamćeni.

Inače, ovo nije prva suradnja Lada i Školske knjige. Još 2009. godine, izdali su monografiju LADO - Hrvatsko nacionalno blago.

.

Iz predgovora knjige:

Ansambl Lado gotovo sedam desetljeća diljem zemlje i svijeta predstavlja umjetnički obrađenu glazbenu i plesnu tradiciju Hrvata. Pritom je prije svega pozornost gledatelja usmjerena na narodne plesove i pjesme, ali i originalne narodne nošnje, dok je onaj dio koji se odnosi na tradicijska glazbala i njihove sastave potisnut u drugi plan.

Upravo je to bio razlog da se, u suradnji sa Školskom knjigom i Glazbenim programom Hrvatskog radija, pristupi snimanju materijala za četverostruki CD te izdavanju glazbene fotomonografije Lado – hrvatska tradicijska glazbala i sastavi. Knjiga stručnim tekstom prati cjelokupan audiomaterijal snimljen na CD-ovima te predstavlja hrvatska tradicijska glazbala, sastave i njihovu zastupljenost u Ladu. Tu se nalazi i karta rasprostranjenosti hrvatskih narodnih instrumenata u krajevima u kojima žive Hrvati, notni zapisi, fotografije glazbala, svirača i glazbenih sastava, ali i plesača Lada u narodnim nošnjama.

Ovom izdanju nije samo zadaća prikazati sve mogućnosti glazbenika ansambla Lado i njihova instrumentarija, već ima i važno obrazovno obilježje predstavljajući širem slušateljstvu jedan do sada slabo poznat, a neobično važan dio tradicijske kulture u Hrvata.

.

Za sve one koji se danas nisu mogli pridružiti na Interliberu, valja spomenuti kako će Orkestar Lada ovu monografiju predstavljati i tijekom 2018. godine.

Objavljivanje ove knjige sponzorirala je Hrvatska banka za obnovu i razvitak.

Partneri

"Folklor je kao i livada, puna raznobojnog poljskog cvijeća, ništa u njem nije isto, uvijek je sve novo, uvijek je malo drugačije i još ljepše..." Zvonimir Ljevaković