75 godina djelovanja

"Radujmo se i pivajmo" serija je premijernih božićnih koncerata Ansambla LADO

Još jedna, 73. godina rada Ansambla LADO, obilježena je velikim nastupima i posebnim umjetničkim projektima. Nakon spektakularne premijere godišnjeg koncerta "Odjeci vremena", LADO na kraju godine donosi praizvedbu serije božićnih koncerata.

"Radujmo se i pivajmo" naziv je premijernog božićnog programa Ansambla LADO 2022. godine. Božićni koncerti održat će se u nekoliko hrvatskih gradova, a kreću 16. prosinca u Sisku, u Bazilici svetog Kvirina te 19. prosinca u Suhopolju u Crkvi svete Tereze Avilske. Oba koncerta održat će se u 18 sati i 30 minuta. Zagreb će svoju izvedbu dobiti 20. prosinca 2022. i to Crkvi svetog Antuna Padovanskog na Svetom Duhu. Dan kasnije bit će održan i posljednji koncert božićnog programa, 21. prosinca u Varaždinu, u Varaždinskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Zagrebački i varaždinski koncert počet će u 20 sati. Posebnost božićnih koncerata, LADO duguje njegovoj sad već dugoj tradiciji izvođenja. Od svog osnutka do danas, Ansambl LADO ustrajno radi na očuvanju i scenskoj interpretaciji hrvatske glazbene i plesne baštine. Godine 1990. LADO pokreće projekt Crkvena godina u hrvatskom pučkom kazivanju te tako ulazi u sustavno istraživanje hrvatske pučke sakralne glazbe, tog iznimnog spoja crkvenog i tradicijskog glazbenog izričaja. Repertoar Ansambla sustavno se i kontinuirano proširuje i obogaćuje, tako da će publika i u ovom programu moći uživati u novim djelima i obradama "Radujmo se i pivajmo - božićne pučke popijevke iz Slavonije, Baranje i Bačke", što predstavlja skupni naziv za praizvedbu sedam božićnih napjeva čije obrade potpisuje Krešimir Seletković. Posebnost ovih božićnih koncerata što će nam se u izvedbama pridružiti i dvojica renomiranih hrvatskih umjetnika, Pavao Mašić i Vedran Kocelj.

Repertoar hrvatskih pučkih božićnih pjesama zaštićeno je nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske. Iznimno bogatstvo i raznolikost crkvenog pučkog pjevanja, kao i njegovo postupno osiromašenje i nestajanje pod naletima suvremenih kretanja u crkvenoj glazbi, ukazalo je na potrebu njegovog očuvanja i nužno usmjerilo LADO u istraživanje i ovog segmenta hrvatske tradicijske kulture. Izvedbe Ansambla LADO energične su i nadahnute, što će u ovom koncertu biti naglašeno i obogaćeno zvucima trube i orgulja. "Radujmo se i pivajmo" i dočekajmo svima dragi blagdan uz koncerte u Sisku, Suhopolju, Zagrebu i Varaždinu. Ulaz na prva tri koncerta je besplatan, dok ulaznice za varaždinski koncert po cijeni od 50 kuna kreću u prodaju 12. prosinca.

Trg Republike Hrvatske 6a, 10000 Zagreb, Hrvatska
OIB: 28251263363
MB: 3213862
Tel: +385 1 4828 472, 4828 473; Fax: +385 1 48 28 474
E-mail: lado@lado.hr
IBAN: HR6123600001101270924, Zagrebačka banka


Partneri

"Folklor je kao i livada, puna raznobojnog poljskog cvijeća, ništa u njem nije isto, uvijek je sve novo, uvijek je malo drugačije i još ljepše..." - Zvonimir Ljevaković