75 years of activity

Predstavljanje hrvatske tradicijske kulture povodom predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije

Iako ponajviše politička zadaća, predsjedanje Vijećem Europske unije Hrvatskoj pruža priliku za predstavljanjem znanstvenih, prirodnih i kulturnih bogatstava kojim naša zemlja obiluje. Do kraja predsjedanja, u europskim će zemljama hrvatska baština biti predstavljena kroz pedesetak koncerata, predstava, izložbi i filmskih projekcija.

Svečanim koncertima u Beču, Pragu, Münchenu i Bratislavi, jedini profesionalni folklorni ansambl u Hrvatskoj, Ansambl LADO obilježit će početak hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije koje će trajati do kraja lipnja ove godine.

Prvi od plesnih koncerata jedini je zatvoren je za javnost. Održat će u Rathausu u Beču 22. siječnja. Isto jutro, plesnu radionicu za studente Sveučilišta za glazbu i scensku umjetnost u Beču (MDW - Universität für Musik und darstellende Kunst Wien), održat će plesni voditelj – solist Alen Šušković uz pratnju glazbenika solista Mladena Kosovca.

Dva dana kasnije, 24. siječnja, održat će koncert u dvorani Smetana, središnjoj dvorani Općinskog doma (Minicipal House) čiji su interijer uređivali značajni češki umjetnici. Ulaznice za ovaj koncert su besplatne i dovoljno se prijaviti na e-mail adresu praha@mvep.hr.

26. siječnja u 12.30 sati, LADO će pratiti Svetu Misu u crkvi Svetog Mihaela nakon koje će održati vokalno-instrumentalni program svjetovnog karaktera. 25. Siječnja, plesni voditelji – solisti Sandra Sekula i Alen Šušković uz pratnju glazbenika solista Mladena Kosovca održat će plesnu radionicu u prostorima Hrvatske katoličke župe u Münchenu za najmlađe polaznike satova hrvatskog folklora pri HKŽ.

Posljednji koncert povodom predsjedanja Hrvatske Vijećem EU u siječnju održat će s kolegama iz Ansambla SL'UK s kojim su prvi zajednički koncert održali u studenome prošle godine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Koncert će se održati 28. siječnja u Gradskom kazalištu P. O. Hviezdoslava (Mestské divadlo P. O. Hviezdoslava) u centru Bratislave.

Ladove koncerte u Beču, Pragu, Münchenu i Bratislavi financijski je podržalo Ministarstvo kulture, a dio su kulturnog i umjetničkog programa u zajedničkoj organizaciji Ministarstva kulture te Ministarstva vanjskih poslova, kojim se Hrvatska predstavlja tijekom predsjedanja Vijećem EU.

Kulturni i umjetnički program u sklopu predsjedanja Hrvatske Vijećem EU obuhvaća sve umjetničke discipline i cjelokupno hrvatsko kulturno stvaralaštvo - od baštinskog od suvremenog. Pojedinačni su programi pomno odabrani i kontekstualno povezani sa svakom od država u kojima se predstavljaju kako bi se ostvarila što veća vidljivosti hrvatske kulture i umjetnosti te privukao interes što većeg broja posjetitelja.

Trg Republike Hrvatske 6a, 10000 Zagreb, Croatia

OIB: 28251263363

MB: 3213862

Tel: +385 1 4828 472, 4828 473; Fax: +385 1 48 28 474

E-mail: lado@lado.hr

IBAN: HR6123600001101270924, Zagrebačka banka


Partneri

"Folklor je kao i livada, puna raznobojnog poljskog cvijeća, ništa u njem nije isto, uvijek je sve novo, uvijek je malo drugačije i još ljepše..." - Zvonimir Ljevaković