Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske
74 godina djelovanja

Predstavljanje hrvatske tradicijske kulture povodom predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije

Predstavljanje hrvatske tradicijske kulture povodom predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije

Iako ponajviše politička zadaća, predsjedanje Vijećem Europske unije Hrvatskoj pruža priliku za predstavljanjem znanstvenih, prirodnih i kulturnih bogatstava kojim naša zemlja obiluje. Do kraja predsjedanja, u europskim će zemljama hrvatska baština biti predstavljena kroz pedesetak koncerata, predstava, izložbi i filmskih projekcija.

Svečanim koncertima u Beču, Pragu, Münchenu i Bratislavi, jedini profesionalni folklorni ansambl u Hrvatskoj, Ansambl LADO obilježit će početak hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije koje će trajati do kraja lipnja ove godine.

Prvi od plesnih koncerata jedini je zatvoren je za javnost. Održat će u Rathausu u Beču 22. siječnja. Isto jutro, plesnu radionicu za studente Sveučilišta za glazbu i scensku umjetnost u Beču (MDW - Universität für Musik und darstellende Kunst Wien), održat će plesni voditelj – solist Alen Šušković uz pratnju glazbenika solista Mladena Kosovca.

Dva dana kasnije, 24. siječnja, održat će koncert u dvorani Smetana, središnjoj dvorani Općinskog doma (Minicipal House) čiji su interijer uređivali značajni češki umjetnici. Ulaznice za ovaj koncert su besplatne i dovoljno se prijaviti na e-mail adresu praha@mvep.hr.

26. siječnja u 12.30 sati, LADO će pratiti Svetu Misu u crkvi Svetog Mihaela nakon koje će održati vokalno-instrumentalni program svjetovnog karaktera. 25. Siječnja, plesni voditelji – solisti Sandra Sekula i Alen Šušković uz pratnju glazbenika solista Mladena Kosovca održat će plesnu radionicu u prostorima Hrvatske katoličke župe u Münchenu za najmlađe polaznike satova hrvatskog folklora pri HKŽ.

Posljednji koncert povodom predsjedanja Hrvatske Vijećem EU u siječnju održat će s kolegama iz Ansambla SL'UK s kojim su prvi zajednički koncert održali u studenome prošle godine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Koncert će se održati 28. siječnja u Gradskom kazalištu P. O. Hviezdoslava (Mestské divadlo P. O. Hviezdoslava) u centru Bratislave.

Ladove koncerte u Beču, Pragu, Münchenu i Bratislavi financijski je podržalo Ministarstvo kulture, a dio su kulturnog i umjetničkog programa u zajedničkoj organizaciji Ministarstva kulture te Ministarstva vanjskih poslova, kojim se Hrvatska predstavlja tijekom predsjedanja Vijećem EU.

Kulturni i umjetnički program u sklopu predsjedanja Hrvatske Vijećem EU obuhvaća sve umjetničke discipline i cjelokupno hrvatsko kulturno stvaralaštvo - od baštinskog od suvremenog. Pojedinačni su programi pomno odabrani i kontekstualno povezani sa svakom od država u kojima se predstavljaju kako bi se ostvarila što veća vidljivosti hrvatske kulture i umjetnosti te privukao interes što većeg broja posjetitelja.

Partneri

"Folklor je kao i livada, puna raznobojnog poljskog cvijeća, ništa u njem nije isto, uvijek je sve novo, uvijek je malo drugačije i još ljepše..." Zvonimir Ljevaković