Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske
75 godina djelovanja

Andrija Ivančan preuzeo dužnost umjetničkog voditelja Ansambla LADO

Andrija Ivančan preuzeo dužnost umjetničkog voditelja Ansambla LADO

Andrija Ivančan, diplomirani etnolog i polonist, preuzeo je danas dužnost umjetničkog voditelja Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO u trajanju od četiri godine.

Postavljanje novih koreografija i predstavljanje potpuno novog dvosatnog cjelovečernjeg programa svake sezone, pokretanje jednotjedne manifestacije Dani Ansambla LADO u Zagrebu pod nazivom Lado – Antologija koji bi bio posvećen najvećim koreografima i glazbenim obrađivačima u Ladovoj povijesti, izdavanje DVD-a, povećanje plesne aktivnosti u prvom dijelu plesne sezone, proboj na svjetsko tržište s programom Heart of Croatia, samo su neke od aktivnosti kojima će se posvetiti novi umjetnički voditelj.

Moja predložena reorganizacija s novim planovima razrađenih programa temeljena je na osnovnim principima i promoviranju hrvatske tradicijske kulture na najvišem umjetničkom nivou. Ona predstavlja važan segment prebogate hrvatske baštine koju valja predstaviti svjetskoj javnosti i kulturi čiji je nezaobilazi dio. Lado i nadalje treba slijediti svoje temeljne principe, čvrsto se oslanjajući na zasade Zagrebačke škole scenske primjene folklora čiji je utemeljitelj osnivač Lada Zvonimir Ljevaković, a čije je principe maksimalno razvio i znanstveno uobličio također nekadašnji direktor Ansambla i moj otac dr. sc. Ivan Ivančan, rekao je Andrija Ivančan

Andrija Ivančan se folklorom bavi od najranije mladosti, kao član Zagrebačkog folklornog ansambla čiji je bio i umjetnički voditelj i pod čijim je vodstvom taj ansambl ostvario značajna umjetnička i organizacijska postignuća. Dugogodišnji je voditelj Hrvatske škole folklora pri Hrvatskoj matici iseljenika, jedan je od osnivača i stratega djelovanja Hrvatskog društva folklornih koreografa i voditelja, jedini je iz Republike Hrvatske službeni instruktor za hrvatske narodne plesove pri Council International of Folklore Festivals (CIOFF). Autor je većeg broja glazbeno-scenskih djela koja izvode profesionalni i amaterski ansambli u Hrvatskoj, Europi, Australiji, Južnoj i Sjevernoj Americi, od kojih su neka dobila i značajna svjetska priznanja.

BIOGRAFIJA

Partneri

"Folklor je kao i livada, puna raznobojnog poljskog cvijeća, ništa u njem nije isto, uvijek je sve novo, uvijek je malo drugačije i još ljepše..." Zvonimir Ljevaković