75 godina djelovanja

Kritike i osvrti

STOCKHOLMS TIDNINGEN – Stockholm, 1952.

“Naš kraljevski balet ne bi nikada mogao izvesti ove zamršene ritmove, ove promjene u ritmu, koje se katkada provode i bez glazbe...repertoar koraka je prebogat...a plesovi se isto toliko razlikuju po tipu kao i nošnje.”

AFTONBLADET – STOCKHOLM, 1952.

"Već duže vremena u Stockholmu nismo vidjeli takvu kazališnu predstavu. Ovdje se daju boje, ritmovi i životno veselje, s velikodušnošću, za koju nam se čini da nema granica."

HELSINKIN SANOMAT – HELSINKI, 1952.

“Zaista je riječ o ansamblu koji spada među najbolje. Izvanredno zanimljiv program ansambla, karakterističan i raznolik, plesovima nam je prikazao visoku kvalitetu, novu i punu temperamenta.”

TOUTE LA DANSE - PARIS, 1953.

"Njihova izvanredna uigranost vjerojatno je rezultat rada, ali njihova plemenitost, njihov posao i ljepota njihova držanja proističu iz naroda i iz ljubavi za ples; iz veselja koje osjećaju kad su skupa i kad zajedno plešu. Tražili smo koji nedostatak da izbjegnemo sumnju u pristranost, ali ga, po našem mišljenju, uopće nema.”

DAILY MAIL – LONDON, 1954.

“Danas su plesači LADO iznenadili svojim sjajnim talentom, brzinom i snagom svoga stila.”

NEUE ZEIT - BERLIN, 1956.

“Pravi je užitak gledati šarene, svečane, originalne nošnje, kao i dekorativne plesove, bogate figurama, koji su izvedeni s toliko prirodnosti i ljupkosti da se u njih prirodno uklopila savršena preciznost kolektiva, virtuozna tehnika nogu i ostali tjelesni izražajni elementi."

WESTFALEN BLATT – BIELEFELD, 1956.

“Bilo je tako veličanstveno da se nešto veličanstvenije ne može ni zamisliti.”

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG – FRANKFURT, 1956.

“To je prizor folklora neodoljivog šarma, demonstracija nesputanoga životnog veselja, raznobojna kompozicija narodnih plesova i očaravajuće glazbe... Ta slika, puna veselih boja, ponovno je oduševila publiku.”

ZEMEDELSKE NOVINY – PRAG, 1956.

“Jedan je ples bio sjajniji od drugoga. Građanstvo je bilo oduševljeno savršenim izvođenjem i ljepotom pjesme i plesa.”

LA METROPOLE - GAND, 1956.

"LADO oduševljava koloritom, slikovitošću i ritmom, koji je istovremeno i lak i živahan.”

L'INDEPENDANT – PERPIGNAN, 1956.

"Bila je to zaista folklorna grupa broj jedan čitavog svijeta, kojoj je publika radosno pljeskala."

LIDOVA DEMOKRACIE - PRAGUE, 1956.

“...Teško se odlučiti čemu odati veće priznanje: nošnjama, smjelosti i stvaralaštvu u bojama i oblikovanju ili najsloženijim ritmovima, odigranim u vratolomnom tempu i savršenom umijeću, neumorno i žarko kao plamen.”

L’INDEPENDENT - PERPIGNAN, 1957.

“…Bila je to zaista izvanredna predstava, što ju je izveo ansambl iz Zagreba, kompletna grupa u kojoj plesači, pjevači i muzičari čine savršeno jedinstvo. Savršenstvo plesova, sinhronizacija pokreta plesača i plesačica ostavljaju nas zapanjene. Čini se da je nemoguće postići vise točnosti, vise gipkosti i veću lakoću pokreta, kao I veću jedinstvenost. Ovaj nam se ansambl čini neusporedivo bolji od svih onih iste vrste što smo ih imali prilike vidjeti.”

LA NOUA STAMPA - TORINO, 1958.

“…Folklorni ansambl LADO iz Zagreba, koji je nastupio u kazalištu 'Alfieri' u okviru „Društva prijatelja glazbe“ inspirira strogo kulturnim kriterijima. Ovoj ozbiljnosti treba odati dužno priznanje; nikakve manipulacije ili koncesije površnim efektima revijskog karaktera nisu izopačile stare narodne plesove i pjesme Hrvatske. Tako je priredba, u svim svojim dijelovima, uvijek ostala na razini stilističke skladnosti i kompaktnosti.”

LA SECCION – MONTEVIDEO, 1962.

“Plesači LADO izveli su nam izvanredan spektakl s gracioznošću i karakterom koji oduševljava... Ali nije samo to ono što nas u tom programu oduševljava. U njemu nalazimo i elegantnu, osjećajnu i umjetničku kreaciju. Nošnje, karakteristične za pojedine krajeve, zasljepljuju svojom ljepotom... Plesači svojom sposobnošću potpuno osvajaju publiku... Sve je tako spontano da se gledalac zapravo osjeća kao da je pred seljacima, a ne pred umjetnicima, te mu se čini da prolazi kroz zemlju koja ga zavodi svojom ljepotom.”

EL MERCURIO – VALPARAISO, 1962.

"Nitko nije izišao iz kazališta a da nije izrekao riječ najveće pohvale i udivljenja za tu bogatu predstavu, divnu demonstraciju kulture, dobrog ukusa i temperamenta, tu jedinstvenu predstavu koja je izvedena jednostavno i snažno."

EL DEBATE - MONTEVIDEO, 1962.

“Izražajnost i zapanjujuća autentičnost duboko se dojmila publike. Plesovi su nas impresionirali čistoćom svojega porijekla, što je zasluga rafinirane koreografije.”

SOVJETSKA KULTURA – MOSKVA, 1962.

"LADO simfonija je pokreta i zvuka"

PRAVDA UKRAINE – KIEV, 1962.

“To je izvrstan kolektiv kojemu je svojstvena izvođačka kultura. Karakteristično je da su gotovo svi plesovi praćeni pjevanjem, pri čemu su izvanredni plesači isto toliko izvanredni kao pjevači.”

LA DERNIERE HEURE – BRUXELLES, 1963.

“Možda je to najizrazitija predstava što smo je imali prilike vidjeti od raznih plesnih i pjevačkih ansambala koji su gostovali u nas.”

THE NEW YORK TIMES - NEW YORK, 1967.

“Folklorni ansambl LADO započeo je svoje gostovanje u City Centru. Nema ništa snažnije. Prikazan je visoki stil i profinjenost.”

LA BOURSE EGYPTIENNE – KAIRO, 1968.

“Bogati kostimi, plesovi i pjesme pokazuju izvanredan skup i savršenu disciplinu. Najbrži ritmovi izvedeni su začuđujućom preciznošću i s mnogo umijeća. Ansambl uspijeva izvesti plesove različitih krajeva svoje zemlje s toliko vještine da gotovo svaki postaje pravo malo remek-djelo.”

IL MATTINO – NAPULJ, 1969.

“Sjetimo se velikog uspjeha na EXPO 67, gdje je LADO ocijenjen kao najbolji folklorni ansambl današnjice. To nam je najbolje potvrdila sinoćnja predstava u kazalištu San Carlo, kada smo upoznali bogat originalan program u neusporedivoj cjelini, u kojoj je svaka točka spektakularna.”

IL LAVORO – GENOVA, 1969.

“Malo nas je koji folklorni ansambl toliko snažno osvojio dirnuvši sve žice naše glazbene svijesti. Ekstremni intelektualizam suvremene kulture učinio je da ne znamo više za snažan zdravi dah zemlje. Onaj tko još nije zaboravio okus vode s izvora ima svetu dužnost da svakako prisustvuje večerašnjoj drugoj predstavi ansambla LADO”

IL CITTADINO – GENOVA, 1969.

“U naše doba zamršenosti i intelektualizma duh prirodnosti, poruka čiste vedrine i instinktivna privrženost jednostavnoj tradiciji spasonosna je činjenica. Profesionalna strast, privrženost rodnoj grudi i starim običajima koji se prenose s jedne generacije na drugu, to iskonski izbija iz umjetnosti zagrebačkog ansambla i zato je on danas jedna od najboljih folklornih skupina u svijetu.”

DEL LUNEDI - ROMA, 1969.

“Živopisno, veselo i poletno izvođenje narodnih plesova i pjesama naišlo je na velik uspjeh kod publike. Posebno divljenje pobudila je gracioznost plesačica i okretnost plesača.”

EVENING NEWS – LONDON, 1978.

“Publika od 5000 posjetilaca, mogla je bez sumnje iskreno uživati promatrajući neke od najvještijih i najinventivnijih prikaza nacionalnog plesa koji su ikada viđeni ovdje u Royal Albert Hall-u.”

AFTENPOSTEN - OSLO, 1979.

“Subotnji susret s ansamblom LADO, tokom festivala u Bergenu predstavljao je raskošan doživljaj i prikaz autentičnog folklora najviše klase...Napomenimo kao ne manje važno, izuzetnu životnu radost kojom je zračio ovaj ansambl. K tome, brojne i po bogatstvu izuzetne narodne nošnje ovoj su originalnoj predstavi dale pravi kolorit i atmosferu. Ukratko rečeno – folklorna umjetnost na svom najboljem nivou.”

BERGEN TIDENDE – BERGEN, 1979.

"Bio je to jedinstven doživljaj. U tom nastupu bilo je brzine, napetosti, preciznosti i umjetničkog dostignuća, radosti plesa... To je folklor koji imponira, pravi profesionalni folklor iznimne kvalitete."

THE JERUSALEM POST – JERUZALEM, 1987.

“Ukratko rečeno, LADO je bio upravo onako svjež i zabavan kako to narodni ples može i mora biti. LADO je jedan od najboljih.”

DOJMOVI PUBLIKE – Japan, October/ November 2006

“...Da se ponovno mogu roditi, rado bih se rodila kao Hrvatica kako bih mogla plesati te predivne plesove s Ladom.”

Dance Commentary by Heather Desaulniers - Washington D.C., 2009.

“Iako je vrlo teško skratiti dvosatnu izvedbu na samo nekoliko misli, postoje tri riječi koje najbolje opisuju LADO: uglađeno, smireno i radosno. ... Ipak, ono što me najviše dojmilo je potpuni zanos kojim su isijavali svi plesači na pozornici. Oni zrače čistu radost jedni s drugima, s publikom i uz ples. Ponos je u njihovoj kulturi, a ne u jeftinim teatralnim prizorima; njihov je nastup intiman i iskren a izražen slijedom pokreta.“

La Voce del Popolo, Ivana Precetti, 2019

" Koncert predivnih umjetnika Ansambla Lado koji se održao u subotu navečer pred usredotočenom publikom, bio je jedan od onih događaja koji ostavljaju trag i urezuju se u dušu gledatelja, nešto gotovo presavršeno da bi bilo istinito. Publiku koja se okupila na Biseru Kvarnera profesionalni pjevači, plesači i glazbenici počastili su s dva i po sata čiste magije, bez i najmanje greške. Spektakl se može opisati kao čisto savršenstvo, gdje su svaki pojedini korak, odsvirana ili otpjevana nota, svaka koloratura, virtuoznost ili recitirana riječ, bili toliko uravnoteženi i tako pomno odabrani te besprijekorno izvedeni da je nakon svake točke uslijedio srčani pljesak."

Trg Republike Hrvatske 6a, 10000 Zagreb, Hrvatska
OIB: 28251263363
MB: 3213862
Tel: +385 1 4828 472, 4828 473; Fax: +385 1 48 28 474
E-mail: lado@lado.hr
IBAN: HR6123600001101270924, Zagrebačka banka


Partneri

"Folklor je kao i livada, puna raznobojnog poljskog cvijeća, ništa u njem nije isto, uvijek je sve novo, uvijek je malo drugačije i još ljepše..." - Zvonimir Ljevaković