75 godina djelovanja

Narodne nošnje

Od utemeljenja Ansambla LADO 1949. godine, velika se pažnja pridaje tradicijskom ruhu, te kroz godine postojanja, fundus je izrastao u respektabilnu zbirku originalnih primjeraka i vjernih rekonstrukcija koja broji više od tisuću kompleta narodnog ruha. Velik dio uzdaha koje mame koncerti Ansambla LADO u zemlji i inozemstvu čuju se upravo zbog najljepših primjeraka svečanog narodnog ruha koje su iz hrvatskih sela i gradova doputovale u svoj novi dom – Ladovu riznicu.

Različiti utjecaji

Uzimajući u obzir dugu i bogatu povijest te geografski smještaj Hrvatske na raskrižju velikih kulturnih areala, u tradicijskom odijevanju pojedinih hrvatskih krajeva vidljivi su mediteranski, panonski, dinarski i srednjoeuropski, kao i tursko-orijentalni utjecaji. U posljednjim fazama svakodnevne upotrebe narodnog ruha, posebno je vidljiv utjecaj građanske mode na odijevanje hrvatskog seljaka.

Tradicijsko ruho danas ima važnu ulogu kao simbol nacionalnog, zavičajnog i lokalnog identiteta, a svoju praktičnu uporabu u scenskoj primjeni. Sve te prelijepe i vrijedne primjerke moguće je vidjeti u Ladovu fundusu. Umjesto da stoje u nekoj škrinji ili ormaru, ove nošnje u Ladu imaju i svoju posebnu primjenu – one su uz pjesmu, ples i glazbu jednako vrijedan dio svake Ladove izvedbe koju obilježava zadivljujuća različitost glazbenih i plesnih izričaja i stilova koji postoje na tako malom prostoru kao što je Hrvatska.

Izdrada narodnog ruha

Dugotrajan i mukotrpan proces izrade odjevnih predmeta bio je isključivo ženski posao, a započinjao je na zemlji - uzgojem tekstilnih biljaka. Da bi se došlo do gotovog proizvoda, trebalo je puno znanja i vremena kako bi se od, najčešće lana i konoplje, dobila nit kojom se u procesu tkanja dobivala tkanina za izradu ruha. I tu posao još uvijek nije gotov. U završnoj i najupečatljivijoj fazi izrade – ukrašavanju ruha - do punog izražaja dolazi kreativnost vrijednih ruku koja je vidljiva u svakom detalju. Nebrojeno je mnogo ukrasnih tkalačkih i vezalačkih tehnika specifičnih za pojedine hrvatske krajeve.

U Ladovu fundusu u najvećoj mjeri nalaze se bogato ukrašene svečane inačice tradicijskog ruha s mnogobrojnim vezovima, čipkama, perlicama, stakalcima, pozamanterijskim vrpcama i ostalim ukrasima, različitim uzorcima, bojama, tkaninama i materijalima koji se pažljivo čuvaju i održavaju za što su zaslužne voditeljica fundusa i radionice narodnih nošnji i garderobijerka. S posebnom ljubavlju i pažnjom se prema njima odnose i sami umjetnici Ansambla LADO koji brižno spremaju svoje narodne nošnje u posebno napravljene kutije po završetku svakog koncerta.

Trg Republike Hrvatske 6a, 10000 Zagreb, Hrvatska
OIB: 28251263363
MB: 3213862
Tel: +385 1 4828 472, 4828 473; Fax: +385 1 48 28 474
E-mail: lado@lado.hr
IBAN: HR6123600001101270924, Zagrebačka banka


Partneri

"Folklor je kao i livada, puna raznobojnog poljskog cvijeća, ništa u njem nije isto, uvijek je sve novo, uvijek je malo drugačije i još ljepše..." - Zvonimir Ljevaković